YouTube ограничава най-известния си рекламен елемент


Снимка: Gabby Jones/Bloomberg


YouTube на Alphabet Inc вече няма да разрешава политически или предизборни реклами в своето много желано място в горната част на началната страница на сайта, нито реклами за алкохол, хазарт и лекарства, отпускани с рецепта, заяви компанията в понеделник.

Още по темата


В имейл до рекламодатели, видян от Ройтерс, YouTube пояснява, че промяната е  основана на неговото решение от миналата година за оттегляне на всички целодневни реклами на тази позиция. Тя е оттеглила възможността за тези резервации за цял ден, като тази реклама, който тогавашният президент Доналд Тръмп бе запазил за доминиране на началната страница в Деня на изборите през 2020 г., и ги е заменила с по-целеви формати.


„Редовно преглеждаме нашите изисквания за реклама, за да гарантираме, че те балансират нуждите както на рекламодатели, така и на потребители“, заяви говорител на Google в съобщение по имейл. „Вярваме, че тази актуализация ще се основава на промените, които направихме миналата година в процеса на резервиране на т. нар. мачхед и ще доведе до по-добро потребителско преживяване“, добавят те.


Google заяви, че промяната в най-известния ѝ рекламен елемент, за която първо беше съобщено от Axios, влиза в сила незабавно.


Google сложи на пауза политическите реклами около президентските избори в САЩ и отново преди встъпването в длъжност на президента Джо Байдън през януари тази година, позовавайки се на политиката си за чувствителни събития.