Tata Motors отчете печалба за четвъртото тримесечие въпреки проблемите с COVID


Снимка: Bloomberg L.P.


Индийският собственик на Jaguar Land Rover Tata Motors Ltd. отчете печалба преди лихви и данъци за четвъртото тримесечие на фискалната ѝ година, тъй като възстановяването на китайското търсене подкрепя продажбите на луксозните спортни автомобили и SUV моделите на автомобилния производител, съобщава Bloomberg.


Tata Motors отчете печалба преди лихви и данъци за четвъртото тримесечие в размер на 57 млрд. рупии (23 млн. долара), възстановявайки се по този начин от загуба от 65 млрд. рупии година по-рано. Приходите на концерна скачат с 42%, надминавайки пазарните прогнози. 

Още по темата


Подобряването на продажбите на JLR е от решаващо значение за базираната в Мумбай Tata, тъй като индийският бизнес на групата е силно помрачен от избухването на коронавируса. Наложените от правителството блокади принудиха търговските обекти да затворят и спряха производствените линии на фабриките.


„Въпреки че търсенето остава силно, ситуацията с предлагането през следващите няколко месеца вероятно ще бъде повлияна неблагоприятно от прекъсванията заради блокадите срещу COVID-19 в Индия и недостига на полупроводници в глобален план“, се казва в изявление на Tata.


JLR отчете печалба преди лихви и данъци от 534 млн. паунда през тримесечието, след като продаде с 12% повече автомобили през разглеждания период. Търсенето в Китай се увеличава над два пъти, докато продажбите в Северна Америка растат с 10 на сто.


В търсене на чипове


Въпреки добрия отчет JLR е силно ограничен заради недостига на полупроводници, който принуди концерна да спре производството в своите заводи в Кесъл Бромич и Хейлууд. Компанията заяви, че работи с доставчици за разрешаване на проблема и потвърди целите си за паричен поток и маржа на оперативната печалба.


Главният изпълнителен директор на JLR Тиери Болор очерта плановете на производителя за намаляване на разходите с 2,5 млрд. паунда и ограничаване на броя на персонала с 2 хил. души, като същевременно се ускори електрификацията.


Tata заяви, че нейните собствени операции ще покажат „относително слабо” представяне през текущото тримесечие, тъй като новата вълна на Covid-19 пречи на производството, като увеличението на цените на суровините допълнително усложнява ситуацията.


Концернът очаква постепенно подобрение по-късно през годината.