S&P 500 не запази рекорда и сложи край на 5-дневната печеливша серия


Снимка: Getty


Водещите американски индекси завършиха борсовата сесия във вторник с понижения за първи път от шест дни в очакване на нова порция корпоративни отчети от няколко водещи технологични компании, съобщава CNBC.


Широкият измерител S&P 500 се сви с 0,5% до 4401,46 пункта, дръпнат надолу от потребителския сектор, технологиите и енергетиката. От своя страна индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 0,2% до 35 058,52 пункта, след като в даден момент от сесията бе надолу с над 260 пункта.


Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се понижи най-осезаемо – с 1,2% до 14 660,58 пункта. И трите показателя не можаха да задържат последните си рекорди, достигнати в предходната сесия, слагайки край на петдневната си печеливша серия.


Акциите на UPS поевтиняха със 7%, след като приходите у дома на компанията не можаха да отговорят на очакванията.


Книжата на Tesla също завършиха сесията на червено, успявайки да изтрият по-ранния си ръст, до спад от близо 2% въпреки по-добрите от очакваното резултати за второто тримесечие.


Пазарната волатилност расте на фона на новите притеснения за делта варианта на коронавируса и по-слабата лятна търговия, коментира Джийн Боаван от BlackRock Investment Institute.


Тази седмица сезонът на отчетите е в пика си с резултатите на Alphabet, Microsoft и Apple, които се очакват след края на борсовата сесия. Повече за данните очаквайте на Investor.bg. В очакване на данните акциите и на трите компании приключиха сесията със спадове.


Досега 88% от S&P 500 отчетоха по-добра от очакваното печалба за акция, показват данни на FactSet. Ако това е и окончателният дял, то той ще е най-големият, откакто FactSet следи тази метрика от 2008 г.


Инвеститорите са в очакване и на новото решение на Федералния резерв за паричната политика, което трябва да бъде обявено след края на двудневната среща на ръководството на централната банка в сряда.


По-рано във вторник Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че има риск инфлацията да се окаже повече от преходна, което може да принуди централните банки да вземат мерки по-рано от очакваното.


При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните американски облигации остана относително без промяна на равнище от съответно 1,236% и 1,888%.


Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, също се сви с 0,2% до 92,45 пункта.


На стоковите пазари цената на петрола не успя да намери единна посока. Фючърсите върху американския сорт WTI поевтиняха с 0,1% до 71,81 долара за барел. Тези върху международния бенчмарк Брент пък поскъпнаха със също толкова до 74,56 долара за барел.


Златото поскъпна с 0,1% до 1800,1 долара.