Qualcomm иска да инвестира в Arm, ако сделката ѝ с Nvidia пропадне


Снимка: Bing Guan/Bloomberg


Американският гигант в сферата на чиповете Qualcomm е заявил, че е отворен за идеята да инвестира в британския дизайнер на полупроводници Arm, ако продажбата на компанията за 40 млрд. долара на Nvidia бъде блокирана от регулаторите, пише вестник The Telegraph, цитиран от Ройтерс.


Кристиано Амон, който предстои да заеме поста главен изпълнителен директор на Qualcomm, твърди, че компанията ще иска да купи дял в Arm заедно с други инвеститори в индустрията, ако SoftBank (сегашният собственик на Arm) листне компанията на фондовия пазар, вместо да я продаде на Nvidia, пише още изданието.


„Ако Arm има независимо бъдеще, мисля, че ще видите, че има голям интерес от много компании в екосистемата, включително Qualcomm, за инвестиране в Arm”, твърди Амон.


Той допълва, че Qualcomm “определено ще бъде отворена към това“ и компанията е „провела преговори с други компании, които са настроени по същия начин“, пише The Telegraph.


Qualcomm е отказала да коментира въпроса пред CNBC, а Nvidia твърди, че едно първично публично предлагане няма да е достатъчно, за да подкрепи растежа на Arm. Arm не е отговорила веднага на запитването за коментар.


Arm беше отделена от една от ранните компютърни компании, наречена Acorn Computers, през 1990 г. Енергийно ефективната архитектура на чиповете на компанията се използва в 95% от смартфоните по света и в 95% от чиповете, проектирани в Китай. Компанията лицензира своя дизайн на повече от 500 компании, които го използват, за да правят собствени полупроводници.

Още по темата


Говорител на Nvidia коментира пред CNBC, че Arm се нуждае от повече от IPO, ако иска да достигне пълния си потенциал.


„Arm се нуждае от вкарването на нови технологии, които могат да предоставят на Arm лицензи навсякъде, ето защо ние направихме крачката и решихме да купим Arm”, посочва говорител. „Нашите технологии и тези на Qualcomm са силно допълващи се – ще приветстваме помощта на Qualcomm в създаването на нови технологии и продукти за цялата екосистема на Arm”.


Придобиването на Arm от Nvidia беше обявено от компаниите през септември миналата година и се очакваше да отнеме 18 месеца. След това Qualcomm каза на регулаторите по света, че се противопоставя на споразумението, както направиха и Microsoft, и Google, писа Bloomberg.


Компаниите са против сделката, защото има риск Nvidia да се превърне в твърде важен играч, държащ технологията на Arm, който пречи на други производители на чипове да използват интелектуалната собственост на компанията. Въпросът е дали Nvidia ще може да спечели максимално от придобиването, без да блокира достъпа до дизайна на чипове на Arm.


Nvidia многократно е казвала, че ще запази отворения лицензионен модел на Arm и ще инвестира значително в централата на компанията в Кеймбридж, Великобритания.


Но Федералната търговска комисия, Европейската комисия, Британската служба по конкуренцията и пазарите, както и Китайската държавна администрация за пазарна регулация са в процес на разследване на сделката.