Mercedes влиза в нова ера със своя електрически флагман


Снимка: Alex Kraus/Bloomberg


Германският производител на премиум превозни средства Mercedes-Benz отдавна е утвърдил автомобилите S-Class като синоним на лукс в ерата на двигателя с вътрешно горене. Сега притежаваната от Daimler компания иска да постигне същото и с новата гама електромобили, пише Bloomberg.


Седанът EQS, който германският производител ще представи в четвъртък (15 април), може да се похвали с внушителен пробег с едно зареждане на батерията и с лъскав интериор, рядко срещан при автомобилите с батерии. Превозното средство трябва да положи основните на нова ера за марката Mercedes, която прекара десетилетия в проектиране на мощни двигатели с вътрешно горене, използвани като израз на власт от политическите лидери. 

Още по темата


Опитите на автомобилите от седма серия на BMW и Audi A8 да привлекат клиентите с по-дълбоки джобове не завършват особено успешно. Но Model S на американския концерн Tesla Inc. доказа, че електрификацията в автомобилната индустрия може да отговори на предпочитанията на богатите.


„Mercedes твърди, че S-Class е най-добрият автомобил в света, следователно EQS трябва да бъде най-добрият електрически автомобил в света“, посочва Роман Матишек, консултант в Arthur D. Little GmbH.


Въпреки че Daimler е критикувана, че ѝ трябва твърде много време, за да се пренасочи към електромобилите, компанията успява да докаже, че може да използва своя инженерен потенциал и по отношение на новите технологии, свързани с батериите и софтуера.


Наскоро Tesla обнови автомобилите Model S с нова версия, като конкурентите в лицето на Lucid Motors Inc. планират да извоюват парче от пазара на електромобили, доминиран за момента от компанията на Илон Мъск, китайските Nio, Xpeng, южнокорейската Hyundai и европейските производители Volkswagen, Mercedes, BMW и Renault.


EQS, който разполага с опция с инсталиран цифров панел, простиращ се по цялото шофьорско табло, ще бъде първият автомобил на Mercedes, изграден върху специална платформа.


Анализаторите оцениха с вдигнати палци новия електрически седан. По техните думи Mercedes успява да изкара най-доброто от своето ДНК в изцяло новата платформа. „EQS създава нови критерии за комфорт, управление, технология, качество на материалите“, изтъква Стивън Рейтман от Societe Generale.


„Това е най-добрата лимузина„ където луксът се среща с електрическата мобилност“, пише анализаторът от Sanford C. Bernstein Арнд Елингхорст. „Много впечатляващо изпълнение и невероятен интериор“, добавя той.


EQS вероятно ще послужи като еталон относно техническите характеристики, дизайна и качеството, според анализатора от Deutsche Bank Тим Рокоса.


Но тепърва ще стане ясно дали EQS ще получи подобаващото пазарно приемане и по-важното – дали ще спечели повече купувачи от Tesla.


Доставките на седана ще зависят до голяма степен и от цената на конкурентните модели, смятат анализатори на UBS Group AG.


„Въпреки че е малко вероятно EQS да оспори техническите характеристики на Model S, автомобилът може да предостави по-голям лукс“, изтъква Патрик Хюмел от анализаторите на UBS.