Mattel спасява Коледа, преодолявайки проблемите с доставките


Снимка: Bloomberg


Производителят на детски играчки Mattel, известен с брандовете си Barbie и Fisher-Price, повиши годишните си насоки, заявявайки, че компанията работи успешно по проблемите с доставките, които спъват редица индустрии. В резултат на новината акциите на компанията поскъпнаха в следборсовата търговия, предава Bloomberg.


„Отговаряме на търсенето“, каза главният изпълнителен директор Инон Крайц в интервю. „Не мога да кажа, че е на 100%, но очакваме да отговорим на повече от това, което смятахме, ето защо повишаваме насоките си“.

Още по темата


Продажбите на играчки се сринаха в началото на пандемията от Covid-19, но оттогава насам се възстановяват. Сега с широкоразпространените предизвикателства във веригите на доставки, включително задръствания по пристанищата, стои въпросът дали компаниите за играчки могат да изпълнят всичките си поръчки преди коледния сезон.


Mattel заяви, че се справя с тези проблеми и очаква да има силен празничен сезон. Компанията е ускорила закупуването на суровини, сключила е предварително договори за капацитет за презокеански превоз и тарифи и е осигурила достъп до допълнителни пристанища и морски пътища – „всичко, за да смекчим смущенията, за които всички ние слушаме“, каза Крайц.


Компанията – вторият по големина американски производител на играчки след Hasbro, сега очаква годишните ѝ продажби да се увеличат с около 15% спрямо по-ранна прогноза за между 12 и 14%. Тя отчете приходи за 2020 г. в размер на 4,58 млрд. долара. Компанията повиши и прогнозата си за 2021 г. за коригираната печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация, заявявайки, че ще генерира 925 млн. долара на тази база. Предишната оценка бе за 900 млн. долара.


Акциите на базираната в Калифорния Mattel поскъпнаха с 6,9% до 21,74 долара за брой в следборсовата търговия в четвъртък, след като отчете продажби и печалба за третото тримесечие над оценките на Wall Street. Цената на книжата бележи ръст от 17% за тази година.


Продажбите за третото тримесечие на Mattel са се увеличили със 7,7% на годишна база до 1,76 млрд. долара, заяви компанията в четвъртък, което е над средната оценка на анализатори в проучване на Bloomberg за 1,68 млрд. долара. Тя отчете печалба от 84 цента на акция, без някои ефекти, което е доста над прогнозата на анализаторите за 72 цента.