JPMorgan Chase вероятно ще се управлява от жена


Снимка: архив Ройтерс


JPMorgan Chase ще насърчи две жени да управляват съвместно отдела за потребителско финансиране на банката – най-големият ѝ бизнес, което е потенциален сигнал, че в крайна сметка жена може да управлява най-голямата банка в САЩ.


Кредиторът обяви във вторник, че Мариан Лейк, която доскоро беше финансов директор на JPMorgan в продължение на няколко години, и настоящият главен финансов директор Пийпзък ще станат съизпълнителни директори на бизнеса с потребителско банкиране. Гордън Смит, който ръководи това подразделение от няколко години, планира да се пенсионира в края на годината.


Плановете за Лейк, Пийпзък и Смит са обявени във вътрешна бележка от изпълнителния директор на JPMorgan Джейми Даймън, пише FT.

Още по темата


Повишаването на Лейк и Пийпзък във втория по важност пост в банката е сигнал, че Даймън, който е начело на JPMorgan Chase от 2005 г., клони към избор на жена, която да ръководи компанията, след като той се пенсионира.


Даймън досега не е правил публични изявления относно плановете си за наследяване на поста му, макар че имаше и здравословни проблеми в последните години.


„Те са доказали успехи в работата си във фирмата и са добре познати и уважавани във финансовата индустрия заради изключителния си характер и възможности“, казва Даймън в бележката си.


Ако жена бъде избрана да ръководи JPMorgan Chase, тя ще е едва вторият ръководител от женски пол на голяма финансова институция в САЩ. Citigroup повиши Джейн Фрейзър в ролята на главен изпълнителен директор тази година, като това е първата жена начело на голяма банка от Wall Street.


Пенсионирането на Смит ще е голяма промяна за JPMorgan. Смит до голяма степен се счита за един от най-успешните потребителски банкери в индустрията, който силно популяризира цифровите канали за достигане до клиентите.


Името му многократно се появява в доклади и слухове, че той е възможен наследник на Даймън или потенциално може да стане изпълнителен директор на друга банка. Имаше обаче два фактора срещу него. Смит е сравнително близък по възраст с Даймън – двамата са на, съответно, 62 и 65 години, и няма да се счита за жизнеспособен дългосрочен заместник при евентуално пенсиониране на Даймън.


Другият въпрос е външният натиск. Политици, наблюдатели в индустрията и активисти активно настояват JPMorgan и други големи банки да обмислят насърчаването на жена, особено след като банковото дело е толкова доминирана от мъжете професия. На изслушване в Конгреса през 2019 г. всички седем ръководители на големите банки на Wall Street бяха попитани дали обмислят жени за свои наследници или пък цветнокожи.