Ford ще инвестира 29 млрд. долара в автономни и електрически коли до 2025 г.


Снимка: David Paul Morris/Bloomberg


Американският автомобилен производител Ford Motor Co., втори по големина на пазарния дял в САЩ, увеличава инвестициите в електрически и автономни превозни средства до 29 млрд. долара до 2025 г., съобщава CNBC.


В същото време концернът отчете печалба, за четвъртото тримесечие, която надминава очакванията на анализаторите.


Ford заяви, че плановете му включват 7 млрд. долара, които ще бъдат насочени към разработки на технологии за автономни превозни средства, и 22 млрд. долара за електрически автомобили.


Според концерна по-голямата част от автомобилите, които ще бъдат изградени според плана, ще бъдат изцяло електрически. 

Още по темата


„Трансформацията на Ford се случва, както и нашето лидерство в революцията на електрификацията и развитието на автономното шофиране“, заяви изпълнителният директор на Ford Джим Фарли.


По отношение на финансовия отчет на производителя за четвъртото тримесечие на годината резултатите, които бяха представени, остават смесени.


Коригираната печалба на акция достига 34 цента срещу очакваната загуба от 7 цена за акция. Приходите на концерна достигат 33,2 млрд долара срещу прогнозираните 33,89 млрд. долара.


Перспективи за 2021 г.


За настоящата година финансовият директор Джон Лоулър заяви, че компанията ще постигне между 8 и 9 млрд. долара коригирана печалба преди данъци и ще генерира между 3,5 и 4,5 млрд. долара коригиран свободен паричен поток. Тук обаче не се включва въздействието на глобалния недостиг на чипове, който може да свие печалбата на компанията с 1 до 2,5 млрд. долара.


„Ситуацията с полупроводниците се изменя непрекъснато, така че е твърде рано да се опитваме да изчислим как това ще повлияе върху целогодишното ни представяне“, изтъква Лоулър. Според него към момчета прогнозите са за 10-20% спад на производството през първото тримесечие заради нарушенията в доставките на чипове.


В четвъртък Ford заяви, че намалява значително производството в своите заводи в Мичиган и Мисури, където се произвеждат пикапите F-150, основното пазарно оръжие на концерна в САЩ.


Финансов отчет


На некоригирана база загубата на Ford достига 2,79 млрд. долара, или 70 цента на акция, през четвъртото тримесечие, спрямо загубата от 1,67 млрд. долара, или 42 цента на акция, през същия период на 2019 г.


Ford изключва над 5 млрд. долара, свързани с разходите около прекратяването на производството в Бразилия и преструктурирането на операциите си в Южна Африка, както и 610 млн. долара заради мащабната сервизна акция, засягаща около 3 млн. по-стари превозни средства.


Финансовите данни на компанията за последното тримесечие на 2020 г. са подкрепени от операциите в Северна Америка, които отчитат печалба от 1,1 млрд. долара и приходи от 22 млрд. долара. Всички останали сегменти, с изключение на Европа, където печалбата достига 414 млн. долара, губят пари. Това включва загуби от 105 млн. долара в Южна Америка и 66 млн. долара в Китай.


Приходите на компанията за 2020 г. възлизат на 127,1 млрд. долара, или с 18% по-малко от тези през 2019 г. В същото време Ford отчита загуба от 1,28 млрд. долара, след като беше засегнат от разпространението на коронавируса и националните блокади. За сравнение – през 2019 г. концернът отбеляза печалба от 84 млн. долара.