ByteDance ще запази мажоритарен дял в TikTok след сделката с Oracle


Снимка: Bloomberg L.P.


Китайската технологична компания ByteDance Ltd. ще запази мажоритарен дял от собствеността си в приложението TikTok. Това се предвижда в предложението, което се разглежда от регулаторите на националната сигурност, като целта е уреждането на сделка до крайния срок в неделя, твърди в. Wall Street Journal, цитирайки запознати със случващото се източници.

Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ, известна като Cfius, която включва служители от Министерството на финансите, на търговията и други ведомства, е прегледала сделката късно вторник следобед, но без да обяви веднага препоръка.

Още по темата

Офертата включва предложението на Oracle Corp. да стане американски технологичен партньор на TikTok като част от усилията за справяне с опасенията на администрацията за националната сигурност, свързани с китайското приложение за видео споделяне.

Сделката ще превърне Oracle в американски технологичен партньор на TikTok, като същевременно ще позволи на компанията майка на TikTok, базираната в Пекин ByteDance, да запази мажоритарен дял, според запознати със сделката. Глобалният бизнес на TikTok също ще се превърне в компания, базирана в САЩ, която ще остане подразделение на ByteDance, а Oracle ще вземе миноритарен дял в нея.


Поне трима акционери в китайската компания майка TikTok – General Atlantic, Sequoia Capital и Coatue Management – ще вземат участие в новия бизнес, твърди Bloomberg, позовавайки се на източници, пожелали да не бъдат идентифицирани, тъй като условията не са финализирани.


Президентът Доналд Тръмп заяви в Белия дом във вторник, че неговата администрация ще вземе решение по предстоящата сделка „доста скоро“, добавяйки, че изпитва „голямо уважение“ към председателя на Oracle Лари Елисън.

„Чух, че са много близо до сделка“, каза  Тръмп, без да уточнява нищо по темата. 

Той е разговарял по телефона във вторник с изпълнителния директор на Oracle Сафра Кац за плановете на компанията да обнови американските операции на TikTok, твърдят запознати. Кац е била забелязана на събитие в Белия дом по-рано във вторник, в което президентът е рекламирал близкоизточното мирно споразумение между Израел и две държави от Персийския залив.

Въпреки че статутът на сделката в комисията по чуждестранни инвестиции не е ясен, възможно е по-висшестоящи служители по националната сигурност да дадат на сделката още по-задълбочена оценка, казва Аймен Мир, бивш служител на Министерството на финансите, който е помогнал за управлението на процеса на разследване на комисията от 2008 до 2018 г.

Одобрението на сделки от висок обществен интерес или такива с пазарно значение, сложни политически теми или дипломатически въпроси често се решават на отделно заседание на служители с по-висок статут, казва Мир, който съветва компаниите, които са подложени на преглед, като адвокат в Freshfields Bruckhaus Deringer LLP във Вашингтон. Той не участва в прегледа на TikTok.

В изпълнителна заповед от август Белият дом на практика даде на ByteDance 45-дневен срок да продаде своите операции на TikTok в САЩ,  или в противен случай апликацията щепе да бъде забранена. Администрацията твърди, че приложението представлява заплаха за сигурността, тъй като данните, които TikTok събира от потребителите в САЩ, могат да бъдат споделени с китайското правителство. TikTok заяви от своя страна, че никога няма да предаде такива данни.