Японски държавни фондове обмислят да влязат в битката за Toshiba


Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg


Japan Investmen Corp и Norinchukin Bank обмислят придобиването на Toshiba, пише вестник Nikkan Kogyo Shimbun. Това е воден от Япония опит за сделка, който е далеч по-приемлив за регулаторите и мениджмънта от предложенията на чуждестранни фондове, предава Ройтерс.


Фондът за дялово инвестиране CVC Capital Partners, който вече направи предварителна оферта за Toshiba, може да се присъедини към японските фондове за покупката на конгломерата, но фондовете ще са водещи, допълва вестникът.


Изданието посочва, че и други държавни фондове могат да решат да участват.

Още по темата


JIC отказва да коментира въпроса, а представители на Norinchukin не са открити за коментар.


По-рано този месец CVC предложи да превърне Toshiba в частна компания, като се очаква скоро да разкрие подробности относно офертата си за 20 млрд. долара.


Председателят на борда на Toshiba отправи критики към предложението на CVC и заяви, че ще е нужно внимателно обмисляне на офертата, отчасти заради регламентите за чуждестранни инвестиции в японски компании, предлагащи стратегически технологии.


Технологии на Toshiba се използват за насочване на ракети и за други системи за отбрана.


В различни медии се появи информация, че KKR & Co и Brookfield също обмислят да отправят предложения за компанията. Nikkei писа, че CVC планира да обедини усилия с Bain Capital.


Тези новини се появиха, след като Toshiba назначи нов главен изпълнителен директор. Досегашният ѝ лидер Нобуаки Куруматани се оттегли от ръководния пост след множество критики заради проблеми, свързани с управлението му.