Япония иска да утрои приходите си от чипове до 2030 г.


Снимка: Bloomberg L.P.


Японското правителство заяви, че ще направи агресивен тласък, за да помогне на местните компании за полупроводници да разширят дейността си в глобален мащаб, за да увеличи годишните си приходи от чипове до повече от 13 трлн. йени (114 млрд. долара) до 2030 г., пише Bloomberg.


Амбициозната цел, близо три пъти повече спрямо сумата от 4,5 млрд. йени за 2020 г., беше представена от група експерти от индустрията, извикани от Министерството на икономиката, търговията и индустрията на среща за очертаване на национална стратегия в областта на полупроводниците и цифровата трансформация. Министерството планира да използва наученото от такива редовни срещи за определяне на бюджети и законодателни предложения в рамките на следващата пролетна сесия на парламента.

Още по темата


Японските власти очакват световният пазар на чипове да се удвои до 100 трлн. йени до 2030 г. спрямо 2020 г. благодарение на по-голямото ползване на технологии като 5G и автономното шофиране. Всяко от тези приложения драстично увеличава търсенето на силиций, а хроничният недостиг на производствен капацитет през последните месеци накара производителите на чипове по целия свят да харчат големи суми за разширяване.


Този месец Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Sony Group обявиха, че планират да изградят нов завод за чипове в японската префектура Кумамото с подкрепа от министерството. Правителството изрази желанието си да вижда повече такива инициативи, а министърът на икономиката Коичи Хагиуда заяви, че ще работи с местните индустрии и доставчици на материали за „създаване на по-добра среда за индустрията за полупроводници“.


На една от последните срещи на министерството, на която присъства Хагиуда, бяха и главният изпълнителен директор на SoftBank Юничи Миякава, както и лидерът на Kioxia Holdings Нобуо Хаясака. Двамата повториха, че е необходима продължаваща подкрепа от правителството към индустрията, за да бъде в крак с конкуренцията зад граница.