Щерьо Ножаров: Засега инфлацията в България е под контрол


Снимка: Bloomberg TV Bulgaria


Засега инфлацията в България е под контрол, но е необходимо да се вземат премерени антиинфлационни мерки, с които процесът да бъде контролиран и държавата да изпълни изискванията за влизане в еврозоната през 2024 г. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria д-р Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българската стопанска камара и преподавател в УНСС.


По думите му до голяма степен може да се вярва на данните на Националния статистически институт (НСИ), че нивото на общата инфлация в България към момента е 3,7%, като тези нива са близки и до прогнозата на Българската народна банка (БНБ) за юли. Напълно нормално е в началото инфлацията да се усеща като по-голяма, отколкото е всъщност, защото първо оказва влияние върху стоките, които са необходими на крайните потребители всеки ден, коментира още Ножаров. 

Още по темата


„Здравословният и контролиран процент на инфлация, до който не би трябвало да се предприемат мерки и да има особени притеснения, е до 5%“, каза гостът.


Според него поскъпването има два положителни ефекта. Единият е, че свива държавния дълг, а вторият е, че ще намали част от натиска върху бюджета след вдигането на пенсиите, които се очаква да погълнат допълнително между 1,5 и 2 млрд. лв. годишно. Ножаров обясни още, че този „натиск“ може бъде намален и с увеличаване на дефицита от 1,4% на 2%, както и с евентуалното повишаване на пенсионната възраст за някои професии и повишаването на максималния осигурителен праг.


„Възможно е и вдигане на данъците, но тази мярка би повишила инфлацията. Повишаването на максималния осигурителен праг също би бил полезен в случая, но пък така ще увеличи фискалната тежест върху данъкоплатците“, коментира гостът.


Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.