Цената на биткойна достигна близо тримесечно дъно


Снимка: Getty


Цената на биткойна отново потъна, но този път Илон Мъск няма вина.


Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация понижи стойността си до малко над 42 500 долара в Ню Йорк във вторник, след като Китайската народна банка повтори позицията си, че дигиталните монети не могат да се използват като форма на плащане.


Това е най-ниското равнище на токена от началото на февруари, съобщава Bloomberg. Поевтиняването се разпростря и сред другите основни криптовалути.


Към 20 ч. българско време част от цената успя да се възстанови, достигайки до 43 624 долара за биткойна. Поскъпването продължи и при останалите водещи монети. Етерът прибавя над 6% до 3423,58 долара, а рипълът – 5,3% до 1,58 долара.


Цената на биткойна през последните 24 часа. Графика: CoinDesk


„Това е последната глава от китайското затягане на примката“ около криптовалутите“, посочва Антъни Тренчев, управляващ партньор и съосновател на Nexo.


Виртуалните валути не трябва и не могат да се използват на пазара, защото не са реални валути, става ясно от съобщение на профила в WeChat на китайската централна банка. Финансовите и платежните институции не могат да слагат цени на стоки и услуги във виртуални валути, се казва още в съобщението.


От 2017 г. насам Пекин не разрешава т. нар. първични монетни предлагания и ограничи търговията на криптовалути на своя територия, принуждавайки много борси да се изтеглят в чужбина. Някога страната бе дом на около 90% от търговията.


Китай обаче се движи с бързи темпове към издаването на свой дигитален юан, опитвайки се да запази контрола върху платежните средства, които стават все по-силно доминирани от технологичните компании, чиято регулация е по-различна от тази на банките.