Финансовото министерство се отказа от новите изисквания за СУПТО


Снимка: Архив Ройтерс


Към настоящия момент се готвят промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС). С тях ще се отменят изискванията за софтуер за управление на продажби в търговските обекти (СУПТО), наложени от наредбата за касовите апарати. Това съобщи Министерство на финансите.


Причина за публикацията е обществения отзвук, възникнал в резултат от въвеждането на изискванията за отчитане на продажби чрез СУПТО.


След влизането в сила на промените в ЗДДС, от финансовото министерство обещават, че ще имат готовност да приведат Наредба Н-18, в синхрон с измененията. Така на практика ще бъдат отменени въведените технически и други изисквания по отношение на СУПТО. 

Още по темата


Интересното е, че в днешния брой на Държавен вестник бяха обнародвани поредните промени в спорната наредна Н-18, с които се удължи срокът, в който фирмите трябва да приведат системите във вида, описан в подзаконовия нормативен акт. Частта, касаеща СУПТО например се отложи със 7 месеца – компаниите, които използват софтуер за управление на продажбите трябва да са готови до 28 февруари 2021 г., съгласно обнародвания днес текст.


Общественото обсъждане по документа бе със срок до 22 юли, като до момента се водеха сериозни преговори между министерството на финансите, НАП и бизнеса. Недоволството бе породено от влизащите в сила промени в подзаконовия нормативен акт, които силно затрудняват работата на бизнеса. Припомняме, че в началото на годината след обществено недоволство тогавашният финансов министър Владислав Горанов отложи с 6 месеца приемането на промените в наредбата, които трябваше да влязат в сила на 31 януари тази година. В крайна сметка срокът бе изместен до края на тази година.


Наредбата създаде сериозни проблеми на бизнеса в страната. Обемът на текстовете е над 250 страници, предложенията за промени са десетки, а много компании вече инвестираха огромни средства, за да отговорят на изискванията.