Увеличеният добив и конкуренцията от Ирак дърпат надолу цената на руския петрол


Снимка: Bloomberg LP


Разликата в цената, с която основният сорт руски петрол се продава на световните пазари, расте все повече на фона на изненадващо увеличение в износа и по-конкурентните цени за доставките от Ирак.


Обикновено руският сорт Урал се търгува по-евтино от международния бенчмарк Брент. Барелите от Балтийско море се предлагат с 2,35 долара по-евтино във вторник, докато седмица по-рано разликата беше 1,05 долара – най-малката от 7 месеца.


Според търговци неочакван рязък ръст на планираните доставки за септември, както и очакванията за мащабната програма за износ са допринесли за понижението. Междувременно Ирак обяви значително понижение на цените за клиентите си в Европа, което означава, че руските доставки могат да се окажат изправени пред необичайна конкуренция.

Още по темата


Руското министерство на финансите заяви в сряда, че планира да намали износните такси за петрола и течните горива през октомври до 62,80 долара за тон от 64,60 долара заради по-ниските цени на Урала.


Руският петрол се радваше на засилено търсене, след като ураганът “Айда” причини спирания на добива на много места в Мексиканския залив. Има обаче признаци, че предстои възстановяване, като от Royal Dutch Shell вече връщат работници на ключови платформи. 


Производството на руски петрол и кондензати нарасна в началото на септември в унисон с квотите на ОПЕК и след като “Газпром” възстанови част от производството си след пожар в Западен Сибир.


В периода от 1 до 13 септември в страната са добити около 10,679 млн. барела на ден, показват официални данни, до които Bloomberg е имал достъп. Това е с 2,4% над августовските нива.