Стриймингът спаси музикалната индустрия във времената на Covid


Снимка: Gabby Jones/Bloomberg


Глобалната музикална индустрия е нараснала със 7,4% през 2020 г., отбелязвайки шестата си поредна година на растеж. Това сочи новият годишен доклад на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). Според него общите приходи за 2020 г. са достигнали 21,6 млрд. долара.


Графика: IFPI


Както през преходните няколко години, двигател на този растеж е стриймингът, и най-вече платените абонаменти за стрийминг услуги, които са се увеличили с 18,5%. Така към края на 2020 г. общият брой на потребителите, плащащи абонаменти за музика, е достигнал 443 млн.


Общият стрийминг (включително този с абонаменти и този с реклами) е нараснал с 19,9% до 13,4 млрд. долара, което се равнява на 62,1% от общите приходи от звукозаписи.


Скокът на приходите от стрийминга е компенсирал спада на приходите от други формати, в това число тези от продажбите на музика на физически носители, които са се свили с 4,7%, и приходите от права за изпълнения, които са спаднали с 10,1% – най-вече в резултат на пандемията на Covid-19. Според IFPI продължава насочването от модел за притежание на музика към модел за достъп до такава.


Графика: IFPI


На дигиталните сваляния вече се падат по-малко от 6% от глобалните музикални приходи (1,2 млрд. долара). И през 2020 г. е имало значително разминаване в представянето на различните физически носители. Приходите от компактдискове са се сринали с 11,9 на сто, но продажбите на плочи са продължили възхода си. За тях годината е била особено добра, а приходите от този сегмент са нараснали с 23,5%, в сравнение с 6,1% през 2019 г.


Работата и инвестициите на звукозаписните компании са помогнали за полагането на основи на една преди всичко дигитална индустрия, която доказа устойчивостта си към необичайните обстоятелства през 2020 г., посочва докладът. Според него, в годината, в която Covid-19 нанесе удар на изпълненията на живо, звукозаписните компании са имали задачата да помагат на изпълнителите по света да запазят доходите си, да запазят връзката си с феновете и да продължат кариерния си път.