Страните от ЕС са продали високотехнологична продукция за 311 млрд. евро


Снимка: Архив Ройтерс


През 2020 година страните от ЕС са продали високотехнологична продукция на стойност 311 млрд. евро, показват публикувани в сряда данни на Евростат. Спрямо 2019 година има спад от 7%, но тенденцията от 2020 година насам е за годишен ръст от средно 2,9 на сто.


Източник: Евростат


Данните показват, че през миналата година фармацевтичният сектор е първенецът по продадена високотехнологична продукция – на обща стойност 97 млрд. евро. Това е и една от малкото области, където има ръст на продадената продукция, става ясно още от статистиката.


Следват телекомуникациите (67 млрд. евро), научните среди (55 млрд. евро) и аерокосмическата индустрия (36 млрд. евро).


В периода 2010 – 2020 година фармацевтичният сектор записва най-големия средногодишен ръст (почти 12%). За сравнение при производството на компютри и офистехника , както и в сектора на комуникациите продадената продукция бележи средногодишен спад – съответно с 0,7% и 1,3%.


През 2020 година страните от ЕС са внесли високотехнологична продукция от трети страни на стойност 345 млрд. евро, като основен доставчик е Китай (36%), следван от САЩ (19%, Виетнам и Швейцария. Основно вносът е на телекомуникационни стоки. САЩ е основен доставчик на аерокосмическа продукция, а Швейцария – на фармацевтични стоки.


26% от износа към трети страни на ЕС на високотехнологична продукция на са насочени към САЩ. Сред основните търговски партньори в този сектор са още Китай (12%) и Великобритания (10%).


През миналата година основният износ в тази продуктова група представляват фармацевтичните продукти (за 100 млрд. евро), като основните пазари са САЩ, Швейцария и Япония. Страните от общността изнасят телекомуникационна продукция за Китай, Великобритания и Русия, сочат още данните на Евростат.


Най-голям е търговският дисбаланс при търговията с високотехнологични стоки с Китай.


Източинк: Евростат