Стимулите на ЕЦБ и АЦБ вдъхнаха спокойствие на европейските борси


Снимка: Alex Kraus/Bloomberg


Европейските пазари приключиха сесията в четвъртък с ръст след колеблива търговия, а инвеститорите наблюдаваха пандемията от коронавирус и новите мерки на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Английската централна банка (АЦБ), предава CNBC.


Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с повишение от 2,9%, а телекомуникационният сектор отбеляза скок от 5% и поведе ръстовете. Секторът на суровините регистрира понижение от 0,4%.


Лондонският бенчмарк FTSE 100 прибави 1,85% към стойността си и достигна ниво от 5174,81 пункта. Френският CAC 40 напредна с 2,35% до ниво от 3853,86 пункта. Германският DAX отбеляза ръст от 2,44% до 8647,95 пункта.


АЦБ обяви ново изненадващо понижение на лихвените проценти този следобед и засили програмата си за изкупуване на облигации в опит да предотврати негативни последици за икономиката заради пандемията от коронавирус.

Това се случи, след като ЕЦБ пристъпи към нова „Пандемична програма за спешни покупки“ тази нощ, която ще използва 750 млрд. евро за закупуването на ценни книжа в подкрепа на европейската икономика.


„ЕЦБ ще гарантира, че всички сектори на икономиката могат да се възползват от подкрепящите условия за финансиране, които им позволяват да поемат това сътресение“, съобщи централната банка в комюнике. „Управителният съвет ще направи всичко необходимо в рамките на мандата си“, се казваше още в съобщението.


Оповестени днес данни показаха, че бизнес доверието в Германия се е сринало през март. Първоначалният индекс за бизнес климата на института Ifo е отбелязал рязък спад от 96 пункта през февруари на 87,7 пункта през март, най-голямото свиване от 1991 г. насам. Това е най-ниското му ниво от август 2009 г.


В по-широк план инвеститорите продължават да са съсредоточени върху пандемията от коронавирус. В света вече има над 229 хил. потвърдени случая на заболяването, а 9234 души са починали, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“.


Отвъд океана основните щатски индекси започват с ръст сесията в четвъртък, изтривайки загубите от предходния ден благодарение на рязкото поскъпване на книжата на големите технологични компании.


На корпоративния фронт книжата на британско-американския оператор на круизни кораби Carnival поскъпнаха с 18% в следобедната търговия и поведоха ръстовете сред европейските сини чипове.


На дъното на Stoxx 600 цената на акциите на Osram Licht се понижи с 20% на фона на продължаващите съмнения около придобиването му от производителя на чипове AMS. Книжата на компанията за управление на активи Investec и на компанията за жилищно строителство Hammerson отписаха по около 13% от стойността си.