Стартъп за електрически самолети набра 370 млн. долара в кръг частно финансиране


Снимка: United Parcel Service Inc.


Компанията за електрически самолети BETA Technologies заяви, че е набрала 368 млн. долара в рамките на кръг от частно финансиране, воден от Fidelity Management и подкрепено от фонда за рисков капитал на Amazon, фокусиран върху климата, съобщава Bloomberg.


Базираният във Върмонт стартъп съобщи, че сумата ще бъде използвана за усъвършенстване на нейните системи за електрическо задвижване и управление, както и за изграждането на производствени съоръжения. 

Още по темата


„Подкрепяме мисията на BETA Technologies за преструктуриране на въздушния транспорт чрез авиация с нулеви емисии“, посочва Кара Хърст, ръководител на отдела за устойчиво развитие в Amazon.


Компанията, която разработва електрически самолети за вертикално излитане и кацане, заяви, че американската инвестиционна банка Goldman Sachs е действала като ексклузивен агент при набирането на капитал.


BETA се конкурира с други стартъпи с фокус върху чистия въздушен транспорт, включително с Joby Aviation, Lilium и Volocopter.


Joby, което разработва електрическо въздушно такси, излезе на борсата чрез сливане на стойност 6,6  млрд. долара с компанията със специално предназначение (SPAC) Reinvent Technology Partners.


Снимка: BETA Technologies


Американската куриерска компания United Parcel Service Inc. се съгласи през април да закупи 10 електрически самолета за вертикално излитане и кацане от BETA, за да ускори доставките на малките пазари.


Самолетът на BETA може да пренесе около 630 килограма товар на разстояние до 400 километра със скорост от 270 км/ч. Самолетът разполага с фиксирано крило с четири редуктора за намаляване на съпротивата, като може да се зарежда за час или по-малко.


От компанията посочват, че използването им ще бъде от полза за доставчиците на здравни услуги, за малкия и среден бизнес и други фирми в по-малките общности. Първите десет самолети се очаква да бъдат въведени в експлоатация през 2024 г. и постепенно да се увеличат до 150.


Звеното UPS Flight Forward получи първото удостоверение на Федерална авиационна администрация на САЩ (FAA) за експлоатация на дронове и извършва ежедневни полети.