Софтуерът се превръща в основно оръжие в битката за електромобилите в Китай


Снимка: Bloomberg L.P.


Около обяд костюмиран мъж влиза в шоурума на Xpeng в Пекин, минавайки покрай редовете от лъскави електрически седани P7 и P5 . Той обаче не обръща внимание на изложените модели. Пита кога ще бъде наличната летящата кола на Xpeng. „Надявам се да се появи на пазара възможно най-скоро“, споделя мъжът.


Той не е единственият клиент, който се интересува от летящите превозни средства на китайския автомобилен производител.


Други потребители са фокусирани върху различни нови функции в интелигентите автомобили, като опцията за караоке. През последните месеци Xpeng започна да рекламира и други иновации, като технологията за лицево разпознаване и роботизираното пони – продукт, който е насочен и към децата, пише Bloomberg.


Снимка: Кадър от споделено от Xpeng видео във YouTube


Тъй като продажбите на електрически превозни средства нарастват в Китай, най-големият автомобилен пазар в света, прогнозите сочат, че техният обем ще се удвои до 3 млн. броя през тази година от 1,37 млн. броя през 2020 г. И изглежда, че производителността и функциите на тези превозни средства привличат все повече потребители.


Голяма част от електрическите модели на водещите марки предлагат широк набор от опции при шофиране, бързо зареждане на батерията, безопасност и комфорт на достъпни цени.


Китайските автомобилни компании все по-често залагат на софтуера – техните навигационни системи са едни от най-модерните в глобален мащаб, като сериозен напредък постигат и при гласовото разпознаване и интегрираните социални платформи, които стават част от съдържанието на бордовите системи.


Напоследък стават популярни и седалките, които се превръщат в легла, както и големи екрани за филмово съдържание.


Дигиталната технология на автомобила е особено ключова за привличането на китайските потребители и предизвикателство за марките, които се стремят да увеличат своя пазарен дял, споделя Кристоф Грьоте, ръководител на дигиталните  технологии при автомобилите в BMW.


Тъй като пътническите превозни средства все повече започват да приличат на смарт устройство с колела, производителите също се възползват от възможностите за разширяване в свързаните технологични сегменти. През септември Geely подробно разясни плановете си да започне да произвежда мобилни телефони, като стартира изграждането на сателити в Тайчжоу.


Забелязва се обратната тенденция при технологичните компании. Производителя на смартфони Xiaomi обеща първоначална инвестиция от 10 милиарда долара през следващото десетилетие с идеята да се наложи на пазара на електрически превозни средства, а през август обяви придобиването на стартъп за автономно задвижване.


Тайванската Foxconn Technology, ключов партньор на Apple, също наскоро представи първите си електромобили.


Изправени пред подобна конкуренция в сегмента на леките автомобили, китайските производители на електромобили се стремят да ускорят напредъка в иновациите в рамките на транспорта, включително при летящите превозни средства.


Снимка: Кадър от споделено от Xpeng видео във YouTube


Звеното на Xpeng HT Aero, което миналия месец набра повече от 500 милиона долара, разработва модел за вертикално излитане и кацане със сгъваем ротор, който ще може едновременно да се движи по пътища и да лети на ниска надморска височина.


Geely и Tesla са сред компаниите, които работят по подобни проекти.


HT Aero има за цел да предложи продукт на цена под 1 милион юана (156 196 долара), който да бъде произвеждан масово до 2024 г.


Битката за дял от китайския пазар на електромобили все повече се превръща в технологична война между автомобилните производители и технологичните им съперници. Излъчването на победител ще зависи от това какви иновации ще бъдат предложени на пазара и кои от тях ще привлекат най-много купувачи.