Симона Велева: Промените в Конституцията на България не са разменна монета

Конституцията на Република България не е разменна монета. Промените в нея трябва да са толкова премислени от страна на политическите сили и въз основа на толкова сериозен дебат, че те да могат да продължат във времето. Свикването на Велико Народно събрание (ВНС) нито е необходимо, нито е желано. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Симона Велева, доктор по Конституционно право.

Още по темата


“Конституцията не е периодична литература, която ние можем да изменяме, когато преценим, че нещо не е угодно и политическата ситуация го предполага. Основният закон е така създаден, че да предпазва от това, което бе предложено от премиера Борисов, а именно да се свика Велико Народно събрание”, коментира тя.


По думите на д-р Симона Велева свикването на Велико Народно събрание е невъзможно в днешната политическа ситуация поради две причини: няма излъчено правителство и сроковете по процедурата не го позволяват.


“За да се стартира процедурата по ВНС, е необходимо първо Обикновено Народно събрание (ОНС), чиято основна задача е да излъчи правителство. Тогава или по предложение на президента, или по предложение на половината от народните представители трябва да бъде внесен проект за изменение или допълнение на Конституцията, или изцяло нов Основен закон. След внасянето на проекта предстои период на дебати от два до пет месеца, след който 3/4 от народните представители трябва да подкрепят това предложение. Чак тогава се свиква ВНС, което има мандат само за този нов проект”, обясни докторът по Конституционно право.


Според Велева свикването на ВНС не би било в полза на обществото, особено във времена на икономическа и здравна криза. Тя е категорична, че ВНС не е способно да адресира належащите промени.


“Необходимо е ясно и установено правителство. Действащата Конституция от 1991 г. отговаря изцяло на развитието на обществените отношения и европейските стандарти”, смята Велева и предупреди тя да не се пипа.


За пример тя посочи редица други основни закони, включително този на САЩ, който е променян само 26 пъти в рамките на 243-годишната му история, но през 20. век са били внесени над 20 хил. предложения за поправки.


“Конституцията създава устойчивата рамка на законодателството на държавата. Основният закон урежда както взаимоотношението между висшите държавни органи, така и основните права на човека. Дори и да преценим, че трябва да пипнем нещо много малко, като например взаимоотношенията с Висшия съдебен съвет, най-напред трябва да се прецени какъв е най-щадящият метод, който трябва да се използва, за да се постигне най-желаният резултат по законен път”, отбеляза Велева.


Тя смята, че ако това е невъзможно, едва тогава трябва да се пристъпи към някаква малка промяна в Конституцията, която да бъде изцяло козметична и отново да се постигне този ефект чрез ОНС.


„ВНС е процедура, която предполага и изисква цялостно преустановяване на сегашния действащ правен строй и създаването на изцяло нов, т.е. цялостна промяна на демократичните ценности и основата, върху която съществува държавата от 1991 г. насам”, изтъкна тя.


Защо излезе на дневен ред идеята за Велико Народно събрание? Кои предизвикателства провокират промени в действащата Конституция на България?


Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


Всички гости на предаването “Бизнес старт” може да видите тук.