Светослав Бенчев: Цените на основните горива скоро ще стигнат 2,50 лв. за литър


Снимка: БГНЕС


Поскъпването на петрола е главната причина да нарастват и цените на основните горива, коментира пред bTV Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация. Той изрази предположение, че скоро у нас те ще се търгуват за 2,50 лв. за литър.


Цената на суровия петрол преди месец беше 80 долара за барел, но вчера стойността му достигна 86 долара за барел, което е рекорд за последните 8 години, отбеляза той.


Бенчев припомни, че на последната среща на ОПЕК беше решено да не се увеличават квотите на производство, което по думите му означава, че търсенето продължава да е по-голямо от предлагането. 

Още по темата


Експертът увери, че към момента няма дефицит, но ако не се увеличи производството, цените могат да тръгнат още нагоре. „Вероятността при това положение да задминат 90-95 долара за барел е съвсем реална“, добави той.

Бенчев обясни, че другото нещо, което държи цената на суровината висока, е цената на енергийните ресурси


„Цената на нашите бензиностанции се е вдигнала с около 11% в рамките на месец-месец и половина, в същото време цената на суровината е нараснала с около 25%. Това поскъпване е съвсем нормално с наближаването на зимния период“, поясни той. По думите му България е с най-ниските цени на горивата в ЕС със и без такси.


В същото време обаче малките бензиностанции в страната се опасяват от фалити заради големите разходи.


Според търговците доставните цени на горивата, които купуват, са продажните цени на по-големите вериги. „Те правят и допълнителни отстъпки. Как ние да оцелеем“, попита Дойчин Лазаров от Националното сдружение на малките и средните бензиностанции, цитиран от bTV. За тях един път в месеца се сменят цените при доставчика, а при по-малките бензиностанции това се случва при всяка една доставка, каза той. Лазаров заяви, че печалбата им е 3 стотинки. „Целта е да ни унищожат от пазара“, заяви той.


Малките бензиностанции настояват да имат правото да сключват директни договори с доставчиците, за да имат по-големи отстъпки.