САЩ се опитват да спрат сделката между Nvidia и Arm

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) започна дело за блокиране на планираното придобиване на технологичната компания Arm от производителя на чипове Nvidia. Цената на сделката беше 40 млрд. долара и ако пропадне, американският производител ще дължи неустойка на стойност 1.25 млрд. долара на Softbank, собственик на Arm от 2016 г., съобщава Reuters.

Arm лицензира своите технологии, които се използват от най-големите производители на чипове за мобилни телефони Apple, Qualcomm, Samsung и MediaTek. По думите на FTC сделката ще даде контрол на един от най-големите производители на чипове в света над технологии, използвани от техните конкуренти, да произведат собствените си продукти. Nvidia заяви, че “ще работи, за да докаже, че тази сделка ще бъде от полза за индустрията и ще насърчи конкуренцията”.

FTC твърди, че “предложеното сливане ще даде на Nvidia възможност и стимул да използва контрола си върху тази технология, за да отслаби конкурентите си, и в крайна сметка ще доведе до намаляване на качеството на продуктите, спад в иновациите, по-високи цени и по-малък избор, което ще навреди на милионите американци, които се възползват от продуктите, базирани на Arm”.

Провал на сделката за придобиване на британската компания ще е пореден удар за Softbank за последните месеци. Миналия месец активите във фонда ѝ Vision Fund се свиха с 10 млрд. долара поради резкия спад на оценката на инвестициите в китайската компания за онлайн търговия Alibaba и услугата за превоз Didi Global.