САЩ и Германия се разбрали за санкции за “Северен поток 2” при инвазия в Украйна


Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg


Ако Русия нахлуе в Украйна, “Северен поток 2” ще бъде спрян, съобщава Ройтерс, позовавайки се на коментари от американски конгресмени. Според тях има договорка между САЩ и Германия проектът да бъде зачеркнат при военна инвазия.


Темата за Украйна беше водеща и в разговора между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин. На сайта на руското президентство беше посочено, че Байдън е уточнил какви ще бъдат санкциите и действията на съюзниците, ако Москва извърши акт на агресия срещу Украйна. От своя страна Путин е поискал официално заявление, че НАТО няма да се разширява на изток.

Още по темата


Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан коментира, че ако Владимир Путин иска да види как потича газ по “Северен поток 2”, не трябва да поема риска да нахлува в Украйна. Според Съливан Западът вече се настройва срещу руския президент заради нежеланието му да увеличи доставките на газ в Европа.


Джейк Съливан коментира още пред журналисти, че Вашингтон е в контакт както с отиващото си правителство на Ангела Меркел, така и с бъдещите управляващи и Олаф Шолц. Той обаче оотказа да коментира в каква насока се водят разговорите.


Източници на Ройтерс твърдят, че Берлин се е съгласил да спре проекта при инвазия. Но също така не е много ясно дали двете страни имат една и съща дефиниция на “инвазия”. Според европейски дипломат САЩ са заявили категорично, че ще наложат санкции срещу “Северен поток 2” при руска агресия в Украйна, което до голяма степен ще постави Германия пред свършен факт.


Налагането на санкции от страна на Вашингтон до голяма степен ще направи газопровода “токсичен”, защото нито една западна компания няма да иска да работи с него.


Германските власти все още не са дали разрешително за работа на “Северен поток 2”. В момента процедурата по сертифициране е замразена в очакване проектната компания Nord Stream 2 AG да регистрира свое дъщерно дружество в Германия, което да поеме управлението на газопровода.