Само съюз на Европа и САЩ може да спре Китай от доминация в изкуствения интелект


Снимка: Qilai Shen/Bloomberg


Политическите лидери в САЩ и Европа стават все по-обезпокоени от използването на изкуствен интелект от Китай за проследяване на хората и за участие в друго авторитарно поведение. Досега обаче дългогодишните съюзници така и не се обединиха относно правилата за бързо развиващата се технология.


Скоро Европа ще предложи строги разпоредби за изкуствения интелект като част от стремежа да упражни по-голямо влияние върху нововъзникващите технологии в света. Вместо това САЩ, където се намират водещите в света разработчици на изкуствен интелект, избраха да изготвят доброволни насоки, оформени отчасти от индустрията, пише онлайн изданието Politico.eu.


Длъжностни лица от двете страни на Атлантическия океан казват, че тези паралелни коловози ще трябва да се сближат, за да компенсират технологичните амбиции на Пекин. Реализирането на това ще изисква от съюзниците да се споразумеят за разпоредби, които защитават гражданските свободи, без да пречат на иновациите.


„Стратегически както САЩ, така и ЕС са загрижени, така че те се нуждаят от технологична политика, която признава много агресивната позиция на Китай по отношение на изкуствения интелект“, коментира Марк Ротенберг, директор на Центъра за изкуствен интелект и цифрова политика в Michael Dukakis Institute, технологичен мозъчен тръст за технологии и лидерство в Бостън.


Избрани служители в Европа и САЩ започнаха да полагат основите на изслушване в парламента на ЕС. Представителят на САЩ Робин Кели иска от европейските си колеги във връзка с изслушването да бъдат „тесни и гъвкави“, като същевременно продължават напред с „желанието си да напишат първите разпоредби“. САЩ и Европа трябва да стоят заедно“, казва тя.


„Нациите, които не споделят нашия ангажимент към демократичните ценности, се надпреварват да бъдат лидери в изкуствения интелект и да определят правилата за света“, казва Кели. „Не можем да позволим това да се случи“, посочва още тя.


Изкуственият интелект помага на правителствата и индустрията да постигнат високи цели. По-бързото му разполагане има икономически предимства. С изкуствен интелект може да се наблюдават и смекчават емисиите от производствените предприятия, изкуственият интелект позволява на лекарите по-бързо да диагностицират и разработват нови методи за лечение на заболявания. В правоприлагането и отбраната софтуерът с активиран изкуствен интелект вече се използва за идентифициране на заподозрени престъпници или целеви оръжия на бойното поле.


Защитниците на потребителите и гражданските права изразяват загриженост за потенциала на изкуствения интелект да измести работниците и да застраши личната неприкосновеност – резултати, за които те предупреждават, че ще имат вредни последици без подходящите предпазни мерки.


САЩ и Европа започват да се справят с тези странични ефекти. Разработването на допълнителни правила, които наблягат на неприкосновеността на личния живот и правата на човека без индустриите да се задушават, може да бъде от ключово значение за балансирането на подхода, възприет от Китай.


В доклад, публикуван в началото на март, Американската комисия за национална сигурност по изкуствен интелект подчертава, че „мащабът на технологичната възможност съвпада с момент на стратегическа уязвимост“. Работата с Европа и други съюзници за разработване на правила за изкуствен интелект и инвестиране в изследвания е от съществено значение за отбраната и икономическия просперитет в лицето на толкова мощен враг като Китай, посочва се в документа.


Китай инвестира сериозно в изкуствен интелект и има ключово предимство пред своите съперници: големи количества данни, необходими за обучение на компютърни алгоритми, и малко ограничения за това как правителството може да ги използва.


Въпреки че Китай публикува свои собствени етични принципи за изкуствения интелект през 2019 г., технологията вече е разработена за улесняване на масовото наблюдение и потискане на малцинствата – авторитарни инструменти, които след това се изнасят в други страни, според някои медии.