Радев към ГЕРБ: След изборите има промяна, всички трябва да се съобразяваме с нея


Снимка: БГНЕС


„След изборите има определена промяна и всички трябва да се съобразяваме с тази промяна“. Това заяви президентът Румен Радев пред представителите на ГЕРБ-СДС по време на консултациите за съставяне на правителство.


“Последните две служебни правителства, които назначих, стабилизираха страната и доказаха, че е възможно управление, което обединява хора с различни политически възгледи”, посочи той.


„Вие безспорно сте формация с богат политически опит. Вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост“, каза президентът. По думите му той ще бъде също толкова критичен към всяко следващо управление, както е бил критичен към управлението на ГЕРБ преди. 

Още по темата


„Обществото очаква от вас да бъдете конструктивни. Въпросът е постигнатото през последните месеци да бъде надградено и да вървим напред, а не назад. Аз очаквам, а и обществото очаква, да бъде конструктивна и силна опозиция“, каза още Румен Радев.


От своя страна Десислава Атанасова заяви, че коалицията им ще бъде силна опозиция по отношение на отстояване на демокрацията, законността и спазването на конституцията.


„Гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция”, посочи тя.


„Ако правителството, което ще бъде сформирано, има нужда от помощ и свъет, ще ги получат от нас. Но мога да ви обещая, че всяка грешка ще бъде осветявана и сочена не само защото това го изисква позицията ни на опозиция, но и защото за да има добро управление, трябва да има силна и знаеща опозиция”, каза Атанасова.


„Няма да подкрепим ляво либерално правителство на четирите партии, които ще сформират мнозинство в НС. Нашата оценка за работата на служебните кабинети не се доближава до неговата оптимистична. Кризите са се задълбочили, а не са се решили. Обърнахме внимание на сериозните ни притеснения от последните действия на служебното правителство”, заяви след консултациите Десислава Атанасова.


Тя посочи какви ще са целите на партията като опозиция.


„Ще продължим да браним правата на българските граждани, да защитаваме демократичните ценности и да следим за спазването на Конституцията и законите. Ако има грешки, ще бъдат посочвани. Ако редовното правителство желае съвет от нас, ще му го дадем. ГЕРБ-СДС ще бъде силна опозиция в пленарна зала”, каза още Атанасова.