Пътуванията на българи в чужбина нараснаха с 9% през март


Снимка: Getty


За първи път от една година насам през март пътуванията на български граждани в чужбина се увеличават. След едногодишен период на спад през третия месец от годината пътуванията на българи зад граница са 251 хил., или с 9% над регистрираните през март 2020 г., когато за първи път беше въведено извънредно положение в страната във връзка с разпространението на коронавируса. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).


За сравнение, през февруари, по време на продължаващата епидемична обстановка в страната, пътуванията на български граждани в чужбина се свиха до 215 хил., или с 46% под регистрираните през февруари миналата година, когато в страната все още не бяха въведени ограничения заради коронавируса.


Сравнението на посещенията на чужденци в България все още е на негативна територия. Посещенията на чужденци у нас през март са почти 288 хил., или с 8% по-малко в сравнение с март 2020 г. През февруари, в разгара на зимния туристически сезон, посещенията на чужденци в България бяха с 52% по-малко на годишна база. 

Още по темата


Продължават да намаляват пътуванията с цел „почивка и екскурзия“ – с 56%. В същото време обаче посещенията с други цели (вкл. гостувания и транзитни преминавания) и със „служебна“ цел бележат ръст – съответно с 13 и 1,4%. Транзитните преминавания през страната са 58% (167 хил.) от всички посещения на чужденци в България.


От общия брой чужденци, посетили България през март, делът на гражданите от Европейския съюз е 37,5%, или с 30% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е сериозен спад в посещенията от Гърция – с 65%. Намаляват посещенията и от Испания – с 43%, Франция – с 13%, Нидерландия – с 11%.


Същевременно се увеличават посещенията на граждани от Чехия – с 85%, Австрия – с 42%, Италия – с 41%, Германия – с 26 на сто.


Посещенията на граждани от групата на европейските страни извън ЕС нарастват с над 15%, като най-голямо е увеличението на посещенията от Турция – с близо 35 на сто.