Путин: Енергийните пазари са пример за изчерпания капиталистически модел


Снимка: Bloomberg LP


Руският лидер Владимир Путин отказа да бъде притиснат от бивш сътрудник на Доналд Тръмп, когато беше помолен по време на годишната му среща с анализатори да коментира съобщенията, че бившият президент може да се кандидатира отново през 2024 г.


Вместо това Путин обърна въпроса на Крисчън Уитън, старши сътрудник от Центъра за национални интереси, който съветваше Тръмп за стратегическите комуникации, и го подтикна да каже за кого би гласувал при надпревара между Тръмп и демократ, предава Bloomberg.


След дълго обяснение за напрежението между различните групи в републиканската партия Уитън каза, че ще гласува за Тръмп, ако се сблъска с алтернатива от другата партия.


„Разбирам те“, отговори Путин с усмивка и топли благодарности за участието, макар и само чрез видеовръзка с преводач, в годишната среща на Кремъл на Международния дискусионен клуб „Валдай“ в Сочи в четвъртък.


В доклада на специалния съветник Робърт Мюлер руските  разузнавателни агенции бяха идентифицирани за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., помагайки да бъде избран Тръмп. Путин отрече каквото и да е участие и се пошегува с Уитън, че ако му отговори, американецът може да бъде наречен „чужд агент“.


Кремъл използва етикета „чужд агент“ за независими медии в ход, който принуди критични медии и дори държавно издание да се затворят или да се съобразят с обременяващите изисквания за докладване. В четвъртък Путин защити правилата.

Още по темата


Руският президент увери същевременно, че страната му може да увеличи газовите доставки за Европа, ако германските власти ускорят въвеждането в експлоатация на газопровода “Северен поток 2”.


„Първата тръба на “Северен поток 2” е запълнена с газ. Ако германският регулатор разреши доставките утре, то те ще започнат вдругиден. Седемнайсет и половина милиарда кубични метра. До края на годината ще завърши технологичната работа по запълването на втората газова тръба на “Северен поток 2”. Общият обем е 55 милиарда кубични метра“, каза Путин.


Той коментира и стратегията на ЕС за Арктика, която предвижда забрана на добива на енергийни ресурси в района. Той добави, че Русия е готова за диалог на базата на международното право, но в същото време предупреди:


„Ако някой отвън се опитва, заобикаляйки тези международно признати документи, да ограничи суверенното ни право да се разпореждаме със собствената си територия, то това е покушение с негодни средства“.


„Енергийните пазари са пример за капиталистическия модел, който се изчерпа на фона на засилващите се разделения между богати и бедни“, каза още Путин. Русия се стреми, подобно на много страни от Северна Европа, да изгради социална държава, която да отговаря на нуждите на гражданите си, поясни той.


По време на почти четиричасовата телевизионна среща на клуба „Валдай“ държавният глава коментира редица въпроси, вариращи от осъждане на западните либерални подходи към половете и сексуалната идентичност до руския консерватизъм, цените на договорите за газ, изменението на климата като политически инструмент и експлозията в Бейрут през 2020 г., която изравни голяма част от ливанска столица.