Проверяват АМ „Хемус“ заради обявеното от вътрешния министър срутване


Снимка: Архив АПИ


Започна проверка на новостроящата се отсечка от автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово, след като в петък (5 ноември) министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи, че в участъка има пропадане, информира БНР.


„Първото действие, което ние правим е да се запознаем на място с фактическата обстановка и оттук нататък ще последват всички действия, характерни за една проверка“ заяви директорът на Областната дирекция на МВР в Търговище старши комисар Мариан Михайлов. 

Още по темата


Той посочи, че има сформирана комисия, в която влизат представители на МВР и МРРБ.


„От страна на МВР има служители от Главна дирекция „Национална полиция“ и служители на икономическа полиция в Областната дирекция“, изтъква Михайлов, „Смятаме, че преди на мястото, където сега е тази дупка, е имало насип, асфалтово покритие, маркировка и мантинели. За нас е странно защо изглежда така в момента“, обясни той.


На въпрос кога ще приключи проверката старши комисар Михайлов не се ангажира със срок


„След като тя завърши, ще ви запознаем с резултата. Ние официално от вчера сме ангажирани с казуса“, каза той.


От фирмата, която строи участъка от автомагистралата уточниха, че в момента се прави укрепване на терена.


„След открито несъвършенство в основата на насипа в момента то се отстранява“ обясни ръководителя на обекта инж. Асен Тодоров. „Нямало е свличане, нямало е срутище. Става въпрос за допълнителни отводнителни мероприятия – дренажни ребра и откопаване на насип“, каза той.


По думите му, насипа е изграден преди година и половина, установени са обаче атипични слягания.


„Преценихме, че е по-добре да се направят допълнителни отводнителни мероприятия за да не може това в последствие да компрометира пуснатата в експлоатация магистрала“, добави Тодоров и уточни че това е изцяло за сметка на фирмата-изпълнител.