Пристигнаха още над 52 хил. дози от ваксината на AstraZeneca


Снимка: МЗ


Нова доставка от 52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca от пристигна в България.


„Тези количества вече се разпределят между 28-те регионални здравни инспекции в страната и приложението им ще започне веднага. Дозите ще бъдат използвани за имунизиране на заявилите желание за имунизация и попадащи в една от първите четири фази на Националния ваксинационен план граждани.“ Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб Богдан Кирилов на брифинг пред сградата на „БулБио-НЦЗПБ“, където малко след 8:00 ч. бяха доставени ваксините, информират от здравното министерство. 

Още по темата


Разпределение на ваксините се извършва от Министерството на здравеопазването на база брой население и брой желаещи да бъдат ваксинирани. Половината от получените днес дози са предназначени за кабинетите на общопрактикуващите лекари, а останалите ще бъдат на разположение на ваксинационните пунктове в страната за изпълнение на Националния ваксинационен план, стана ясно още от думите на Кирилов.


В отговор на журналистически въпрос относно запазената втора доза от двете иРНК ваксини, разрешени за употреба в ЕС и прилагани у нас, изпълнителният директор на ИАЛ обясни: „Втора доза от ваксините на Pfizer/ BioNTech и на Moderna се пази за всеки гражданин с поставена първа доза. За продукта на AstraZeneca препоръката на ваксинационния щаб е втората доза да бъде поставена на 10-тата седмица след първата, поради което всички пристигнали количества се прилагат.“


В понеделник се очакват над 21 хиляди дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.


Над 210 хиляди души са ваксинирани досега, посочи председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов. По думите му, когато има насищане, ще се възстановят и зелените коридори.


Заради проблема с доставките вчера беше спрян и последният “зелен коридор”.


Междувременно тази сутрин премиерът Бойко Борисов заръча на здравния министр Костадин Ангелов да бъдат възстановени “зелените коридори” за ваксиниране, където има чакащи хора.


Борисов отиде на проверка в болница „Пирогов“, за да се запознае  как върви ремонтът на детското отделение. Заедно с него бяха здравният министър Костадин Ангелов, а гид в обиколката им беше шефът на „Пирогов“ Асен Балтов, съобщава Dnes.bg. “Възстановете до 8 март, до следващата доставка”, каза Борисов.


Ангелов поясни, че до обяд ще се прецени дали е възможно “зелените коридори” да се възстановят и къде.