Президентът започва консултации за правителство на 19 април


Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group


Още в понеделник (19 април) президентът Румен Радев започва консултации за съставянето на правителство. Това заяви държавният глава в речта си при откриването на 45-ото Народно събрание. Според него обаче то не следва да е „математически сбор, защото безпринципна коалиция може да задълбочи кризата“.


„Нужни са ясни приоритети, ясни граници на възможните компромиси, ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти“, посочи той пред новоизбраните народни представители.


В началото на словото си Румен Радев първо се обърна именно към депутатите и ги поздрави с високо отговорната мисия, възложена им от българските избиратели. 

Още по темата


„За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото и когато се пуснах в президентската надпревара през 2016 г., чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава”, каза още Радев.


По думите му в политиката някои виждат търгуване с националния интерес.


„С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора. Избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат на общественото поприще една красива глава в своите биографии. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма… от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено. Вие наследявате една институция в дълбока криза”, каза още Радев. 


„Когато всички са в управлението, народът е опозиция“, предупреди той новите депутати в обръщението си към тях.


Държавният глава коментира, че пред новия парламент стоят важни решения, като първото е съставяне на правителство. „Пандемията, икономическа криза, нуждата от интензивна модернизация на страната изискват оперативни решения“, посочи той.


Според него е нужно излъчване на нов тип управление. „Считам, че ще е силен знак, ако вие формулирате пакт за почтеност относно номинираните за управленски пост“, посочи Радев.

Румен Радев се обяви за промени в Изборния кодекс, засилен контрол на парламента върху разходите на изпълнителната власт и особено на бюджетния излишък, за повече власт на местните власти, за силна прокуратура и защита на личното имущество.


Според Радев новите депутати наследяват институцията в дълбока криза.

„Миналото Народно събрание абдикира от действащия парламентарен контрол, системно се прилагаха процедурни техники за избягване на общественото обсъждане, утвърди се порочната практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на кабинет. Правният механизъм на миналия парламент достигна своя апогей, когато мнозинството реши да печели време, предлагайки нова Конституция“, коментира държавният глава.

„На нас се пада мисията да възстановите парламентаризма и първият тест за вас ще е възстановяването на реалния парламентарен контрол“, посочи той.

“В случай, че Народното събрание не успее да излъчи кабинет, ще изпълня конституционното си задължение и ще излъча служебен”, завърши словото си президентът.