По-добре ли е по-малко работни часове, отколкото по-малко работни дни?


Снимка: Bloomberg


Платформата за краудфъндинг Kickstarter обяви, че от 2022 г. нейните служители ще работят четири дни в седмицата, а пандемията променя работните места в цялата страна. Четиридневната седмица ли е бъдещето на работата, се пита на страниците на Wall Street Journal Ерика Къмисър, психоаналитик от Ню Йорк.


Да се ​​надяваме, че не. Въпреки шумотевицата четиридневните работни седмици имат недостатъци, ако означават по-дълги работни дни. Компаниите могат да кажат, че работното време няма да се увеличи, но реалността може да бъде различна от описаната в корпоративния наръчник. Това е особено проблем за семействата с малки деца.


За много родители натъпкването на петдневна работа в четири дни ще означава по-малко време с децата им. Тридневните уикенди могат да бъдат чудесни за заздравяване на връзката, но децата се нуждаят от постоянно, ежедневно присъствие, а не от време на време. По-кратките, а не по-малкото, работни дни са за предпочитане.


Нуждите на децата се задоволяват най-добре, когато всеки ден прекарват време с този, който основно се грижи за тях. Четиридневните работни седмици могат да предоставят на родителите илюзията за присъствие, защото те са на разположение в големи блокове от време през уикенда. Но ако цената е едва да се вясват през седмицата – изпускайки времето за лягане или писане на домашни – дългият уикенд няма да донесе голяма полза.


Идеята, че качеството на времето е по-важно от количеството, е мит. Количеството време е важно както за най-малките деца, така и за тийнейджърите. Никълъс Зил, изследовател от Института за семейни изследвания, съобщава, че присъствието на родител по време на юношеството значително влияе върху успеха на детето, включително общите образователни постижения.


Присъствието на родител повишава доверието и чувството за сигурност. Важно е също как децата се научават да регулират емоциите си и да развиват устойчивост. Ним Тотнъм от университета Columbia показа значението на гледащите децата за развитието на емоционалния капацитет у много малките. Най-добрият сценарий би бил родител, който работи от 9 до 14 часа с възможност да завърши задълженията си от вкъщи, където ще има повече време да бъде с детето си през деня и при лягане.


Тенденцията към по-кратки работни седмици не е лошо нещо. Търсенето на алтернативи на традиционната работна седмица – 40 часа за 5 дни присъствено – е чудесен знак за напредъка относно семействата с деца. Компаниите имат полза: Едно проучване установи, че работодателите губят 300 млрд. долара годишно поради по-ниската производителност на стресирани родители.


Пандемията създаде нови, гъвкави графици, които почти сигурно ще се запазят. Но това, от което се нуждаят работещите родители, е по-голяма способност да се съсредоточат върху изискванията на малките деца. Компаниите не трябва да прегръщат 4-дневната работна седмица без да обмислят скритите разходи за семействата.