Потребителското доверие в САЩ продължава да расте за шести пореден месец


Снимка: Bloomberg L.P.


Потребителското доверие в САЩ се подобрява за шести пореден месец през юли въпреки подновените притеснения за разпространението на коронавируса.


Индексът на Conference Board се повишава до 129,1 пункта от ревизираните 128,9 пункта през юни, показва доклада на организацията, цитиран от Bloomberg. Икономисти, анкетирани от медията, очакваха спад до 123,0 пункта.


В същото време очакванията за инфлацията леко се облекчават – въпреки че остават завишени.


Измерителят на потребителското доверие все повече се приближава до нивата отпреди пандемията, което говори, че потребителите стават все по-оптимистично настроени с възобновяването на икономическата активност. Но въпреки това притесненията за бързото ускоряване на ценовия ръст и разпространението на делта варианта отново се разпалват, което на свой ред би могло да натежи върху настроенията през идните месеци.


Индексът за настоящите условия на Conference Board също се покачва до 160,3 пункта – нов пандемичен връх. Също така делът на потребителите, които казват, че има „изобилие“ от работни места, нараства до 21-годишен връх. Възгледите на потребителите за настоящите бизнес условия също се подобряват леко.


Те посочват, че е по-вероятно да купят кола, жилище или друг по-голям домакински уред през следващите шест месеца. Също така делът на хората, които планират покупка на такъв уред е на най-високото си равнище от 2017 г.


Очакванията за бъдещите приходи и достъпност на работни места също се подобряват. Делът на респондентите, които очакват увеличение на приходите през следващите шест месеца, се увеличава до 20,6% – най-голям дял от февруари 2020 г.