Полша опитва да намали зависимостта си от Русия с договор със Саудитска Арабия


Снимка: Bloomberg LP


Саудитска Арабия подписа договор за покупка на дял от рафинерия в Полша, което може да позволи на най-големия производител на петрол в ОПЕК да получи дял от 2/3 от доставките на петрол в страната, пише Ройтерс. По този начин Варшава ще се опита да намали своята енергийна зависимост от Русия.


Преди седмица Saudi Aramco обяви, че ще купи част от активите на компанията Lotos, която е част от PNK Orlen. В изпълнение на нареждане на ЕК за намаляване на монопола в сектора полската компания обяви, че ще продаде 417 бензиностанции на унгарската MOL за сумата от 610 млн. евро.


Aramco ще стане собственик на 30% от Lotos Asfalt, която е най-големият производител на битум в Европа.


Като част от договора саудитският гигант ще внася между 200 хил. и 337 хил. барела петрол на ден.

Още по темата


Полша и Русия влошиха отношенията си и от години Варшава се опитва да разнообрази доставките на енергийни източници и да не зависи само от Русия. Двете страни открито се сблъскаха по въпроси като “Северен поток 2” и мигрантската вълна от Беларус.


Полша е един най-големите потребители на петрол в Балтийския регион и е един от големите купувачи на руския сорт “Урал”. Държавната PNK притежава дялове в рафинерии в Литва и Чехия.


От началото на 2021 г. Полша вече не купува петрол от руската “Роснефт” след спор за цената на суровината, а преговорите за удължаване на дългосрочните договори за доставка на природен газ се провалиха. Пред Ройтерс от държавната PNK коментираха, че не се отказват от контактите си с Русия, но не дават подробности относно договори за доставка.


На своя сайт PNK съобщават, че договорът със Saudi Aramco е част от стратегията за диверсификация на петролните доставки в Полша. Сделката трябва да бъде одобрена от Европейската комисия (ЕК).


Пред Ройтерс от саудитската компания отказват да дадат повече информация относно сключения договор с полската страна. Руските “Транснефт” и “Роснефт” също отказват коментар.