Политолози прогнозират сътресения в бъдещата коалиция


Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group


Между бъдещите партньори в планираната коалиция ще има неизбежно търкания, но трябва да си зададем въпроса готови ли са партиите да отидат на следващи избори и да понесат отговорността за евентуален разпад. Това коментира пред БНР социологът и управител на агенция „Маркет линкс“ Добромир Живков по повод очакваното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ.


Първото по-сериозно изпитание пред новата коалиция ще бъде казусът „Северна Македония“, смята Добромир Живков. По думите му нашите партньори вече показват „значително нетърпение, определено има натиск върху България и там ще бъде първото по-сериозно изпитание“.


Тезата, че президентът ще има много сериозно влияние върху изпълнителната власт, е леко пресилена, твърди социологът и очаква Кирил Петков и Асен Василев да търсят „относителна самостоятелност“. Ако се стигне до някакви опити от страна на президента за въздействие, то по-скоро биха търсили еманципиране, прогнозира той.


„Един такъв коалиционен кабинет би имал комфорта да работи относително спокойно поне първата половин година“, подчерта социологът.


Това е шансът на БСП и в частност на нейния лидер след толкова години в опозиция да покажат реално участие във властта, отбеляза още той. По думите му при БСП виждаме тежко роене на електората и много сериозни противоречия.


Големият въпрос е кога ще е първото сътресение, което ще доведе до политически шантаж, коментира пред  Bulgaria ON AIR политологът Христо Панчугов.


“Нямаме коалиционно споразумение, липсват приоритети и ясни лидерски позиции. Разказът на Кирил Петков за приоритетите спря на ниво публични консултации. Не всичко от това може да бъде изпълнено”,  заяви Христо Панчугов.


Според него се търси шанс хората, които ще влязат в това правителство, да имат оправдание пред собствените си избиратели.


“Ако имахме зададена ясна политическа цел, нямаше да има необходимост Петков да се обяснява за БСП, нито БСП да се обяснява защо е в едно управление с “Демократична България”. Започва да изглежда много несериозно и нестабилно”, изтъкна Панчугов.


Политологът Иван-Асен Иванов посочи, че виждаме съзряване в българската политическа среда. Въпросът бил какво ще стане, когато дойдат първите проблеми пред това “красиво опаковано мнозинство”.


“Тогава ще проличат дефектите, които до момента са разваляли добре изглеждащите проекти”, предупреди той пред Bulgaria ON AIR и добави, че фокусът трябва да е върху това да се дадат по-малко обещания и да се свърши повече реална работа.


Иван-Асен Иванов се съгласи, че има много проблеми, по които няма да видим действия за коренна промяна.

“Най-ясна и точна оценка ще може да дадем, като измине технологично време, в което това правителство се е сформирало и в работен режим сме видели какво представлява воденето на политики”, коментира той.