Петер Рьобен наследява Петър Андронов начело на ОББ


Снимка: Bloomberg TV Bulgaria


Петър Андронов ще бъде наследен като главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на KBC Group за България от Питър Рьобен, който в момента е изпълнителен директор на KBC Bank Ireland. Промяната ще стане, след като акционерите на KBC Group одобрят ротацията на годишното общо събрание на 6 май, на което белгийската финансова група ще предприеме размествания в изпълнителния си комитет.

Още по темата


Назначението на Петер Рьобен начело на ОББ ще стане и след одобрение от Българската народна банка.


След като напусне ОББ, Адронов ще стане част от Изпълнителния комитет на групата и ще наследи настоящия главен изпълнителен директор в подразделението “Международни пазари” Люк Попелие. Той ще застане начело и на KBC Asset Management, гласи официалното съобщение на KBC Group.


За новата си позиция Петър Андронов вече има одобрение от Европейската централна банка и Националната банка на Белгия.


Investor.bg припомня, че Петър Андронов е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на ОББ от 2017 г., когато KBC Group придоби “Обединена българска банка” и създаде обща финансова група заедно със СИБАНК. Дотогава белгийската финансова група беше собственик на СИБАНК. Кариерата му в KBC Груп започва през юли 2007 г., когато беше назначен за изпълнителен директор на СИБАНК. През март 2008 г. става главен изпълнителен директор, а от март 2011 г. заема позицията и на кънтри мениджър на КВС Груп за България.


Петър Андронов е председател на Асоциацията на банките в България. Професионалният му път включва редица позиции в частния банков сектор и БНБ. В периода 2002 – 2007 г. той е главен директор на управление „Банков надзор” в централната банка. От 2003 г. до май 2007 г. е член на управителния съвет на Резервния обезпечителен фонд.


Андронов участва в изготвянето на действащото надзорно банково законодателство, в това число Закона за кредитните институции, Закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати, надзорните наредби на БНБ, указания и др. Член е и на Инвестиционния комитет на БНБ.


В периода 2005 – 2007 г. българският банкер е наблюдател и член на Европейския банков комитет и на Комитета на европейските банкови надзорници към Европейската комисия. По същото време е наблюдател и член на Банковия надзорен комитет към ЕЦБ.


От 2008 г. Петър Андронов е член на ръководството на Асоциацията на банките в България и неин представител в Комитета по банков надзор към Европейската банкова федерация. През 2015 г. е избран за председател на браншовата организация, а през март 2018 г. е преизбран за нов мандат на тази позиция.


Новината за промяната в ръководството на ОББ идва няколко месеца, след като Виолина Маринова напусна поста главен изпълнителен директор на Банка ДСК и остана в надзорния й съвет. През ноември миналата година, след 16 години начело на най-старата кредитна институция в България, тя предаде поста на унгарския си колега Тамаш Хак-Ковач.