Оптимизъм заля пазара на петрол, след като Саудитска Арабия вдигна цените*


Снимка: Daniel Acker/Bloomberg


Петролът поскъпва, след като Саудитска Арабия вдигна цената на суровината, демонстрирайки увереност за бъдещото търсене въпреки разпространението на омикрон варианта на коронавируса, пише Bloomberg.


Цената на фючърсите в Ню Йорк нараства с повече от 2%, като те се търгуват за близо 68 долара за барел. Кралството повиши цената на петрола за клиентите си в Азия и САЩ за януари, само дни след срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни с общото название ОПЕК+. На нея страните износителки на петрол решиха да се придържат към плана си за увеличаване на добива с по 400 хил. барела на ден и през първия месец на 2022 г. Междувременно данните за омикрон варианта от Южна Африка – епицентър на заразата – не показват скок в броя хоспитализации.


Миналата седмица донесе шести пореден седмичен спад за цената на петрола, което бе и най-дългата поредица от спадове от 2018 г. насам. Причината за това са опасенията за търсенето на „черно злато“, след като омикрон вариантът доведе до поредни ограничения в пътуванията. Въпреки че ОПЕК+ се споразумяха за допълнителни 400 хил. барела на ден и през януари, от организацията си оставиха вратичка, с която да могат да променят плановете в кратки срокове.


„Повишаването на цената от страна на Саудитска Арабия движи пазара днес“, каза базираният в Сингапур ръководител на отдела за стратегии за суровините в ING Groep NV Уорън Патерсън. „Малко необичаен ход, имайки предвид увеличеното предлагане през януари, несигурността около омикрон и очакванията за по-добре снабден пазар в първото тримесечие на 2022 г.“, коментира Патерсън.

Още по темата


Фючърсите върху американския суров петрол U.S. West Texas Intermediate (WTI) поскъпват с 2,22%, или с 1,47 долара, до 67,73 долара за барел след спад от 0,4% миналия петък. Предходната седмица цените отбелязаха спад от 2,8 на сто. Европейският сорт Брент също добавя 2,06% към стойността и поскъпва с 1,44 долара до 71,32 долара за барел. 


Saudi Aramco повиши цената на ключовия си петрол Arab Light за клиенти в Азия с 60 цента, считано от декември, става ясно от съобщение на производителя. Последваха изказвания от страна на главния изпълнителен директор на компанията Амин Насър за това, че той е „голям оптимист“ за търсенето и че пазарът е реагирал твърде остро на омикрон.


Медицинският съветник в Белия дом Антъни Фаучи заяви в неделя, че няма изглед новият щам да е толкова сериозен, но все пак е твърде рано да сме сигурни. Към момента омикрон се е разпространил в поне 17 американски щата.


*Данните са актуални към 10:05 ч. българско време.