Опакованата Триумфална арка на Кристо е готова за своя миг слава


Снимка: Bloomberg LP


Те не успяха да я осъществят приживе, но около 60 години след възникването на мечтата на художниците Кристо и Жан-Клод арт проектът им за опаковане на Триумфалната арка в Париж ще бъде завършен този уикенд, пише Bloomberg.


Опаковането на арката от времето на Наполеон с 25 хил. кв. м рециклируем сребристо-синкав полипропиленов плат, опасан с 3000 метра червено въже, струва 14 млн. евро, а в работата по проекта са участвали около 1000 души.


Снимка: EPA/БГНЕС


Инсталацията L’Arc de Triomphe, Wrapped е последната работа на артистичния дует, известен с опаковането на Пон Ньоф в Париж и на Райхстага в Берлин. Покойните съпрузи се запознават в Париж, след като Кристо Владимир Явашев, роден в България, емигрира във френската столица и отсяда близо до Триумфалната арка. Двойката беше известна с мащабните си инсталации, които обръщаха внимание на околната среда в рамките на движението Land Art.


Процесът по опаковането на Триумфалната арка е сложен и в много отношения е инженерно чудо, казва Ан Бургарц от компанията SPB, която започнала да работи по проекта, докато Кристо все още бил жив.

Още по темата

„Платът е като огромен ветроходен кораб, който трябва да бъде закотвен до исторически паметник със сложна система, която не засяга фасадата. Надявам се, че ще го направим да изглежда точно така, както искаме“, допълва тя.


Първоначалният фотомонтаж на опакованата арка е направен през 1962 г., но активни действия по проекта не са предприети до 2017 г., когато започва бързият процес по издаване на разрешителни. Тогава той се натъква на неочаквано препятствие – семейство соколи, които гнездели на паметника. След преодоляването на всички спънки общественият живот в Париж, подобно на голяма част от света, потъна в блокади заради пандемията.


Снимка: EPA/БГНЕС


Сега, когато най-сетне е завършена, временната арт инсталация ще може да бъде наблюдавана 16 дни от 18 септември, след което паметникът отново ще трябва да бъде оголен за възпоменателните церемонии за Деня на примирието през ноември.


Жан-Клод почина през 2009 г., но Кристо почти доживя да види арт проекта си реализиран. Той почина през май миналата година в Ню Йорк на 84 години.


Снимка: EPA/БГНЕС


Създаден в сътрудничество с Центъра за национални паметници – държавната агенция, отговаряща за музеите във Франция, и в координация с властите в Париж проектът е финансиран единствено с приходите от продажби на изкуството на Кристо.


„Няма никаква артистична интерпретация от наша страна, ние просто трябваше да изпълним визията“, казва племенникът на Кристо Владимир Явашев, който работеше с дуета 30 години. Явашев смята, че изкуството в много отношения представлява свободата, която хората започват да усещат след блокадите по време на пандемията.


„Триумфалната арка е създадена за спечелилите битки и войни, а това е битка и война с невидим враг“, казва Явашев.