Общинските болници в София разкриват допълнителни Covid легла


Опашки от желаещи да се ваксинират след връщанате на “зелените коридори”. Снимка: БГНЕС


Общинските болници в София разкриват допълнителни 80 легла за лечение на пациенти с Covid-19. Заповедта на здравния министър е да се увеличаи броят на леглата за лечение на Covid пациенти в болниците на територията на столицата, съобщават от Столичната община.


Разкриват се допълнителни 50 легла в Първа градска, 15 – в Четвърта, в Пета МБАЛ новоразкритите легла са 35, а във Втора градска се увеличават с 10.


Продължават и проверките за спазването на противоепидемичните мерки в столицата, след като заведенията отвориха отново от 1 март. През вчерашния ден екипите на Столичния инспекторат са проверили близо 1000 обекта и са съставили 2 акта, а служителите на СДВР и РЗИ са съставили 27 акта за нарушения и 110 предупредителни протокола. 

Още по темата


Според данните на Единния информационен портал продължава нарастването на новозаразените с коронавирус у нас. За последното денонощие е отбелязан рекорден брой нови случаи в страната от началото на годината.


Общо 2588 са новите случаи на COVID-19 за последното денонощие. Подобен брой се отчита за първи път след 16 декември миналата година. Новозаразените са установени след направени 16 179 теста. Това означава, че положителните проби са близо 16%.


В болница с коронавирус са настанени 4 777 души, а в интензивни отделения се намират 414 заболели. През изминалите 24 часа са починали 117 души. Излекуваните са 1 085.


Междувременно свободната имунизация срещу Covid-19 в “зелените коридори” продължава.


Междувременно от рано сутринта се образуваха опашки от чакащи за ваксинация. В голяма част от столичните болници обаче няма количества от препаратите. До получаване на нови дози от ваксините зелените коридори временно са преустановени във Военномедицинска академия, болница „Св. Анна“, а в „Пирогов“ ще имунизират само членовете на секционни избирателни комисии и всички, на които трябва да се постави втора доза ваксина, съобщава БНР. „Зелените коридори“ работят с приоритетно ваксиниране на хората от първите четири фази на ваксинационния план.


Столичната болница “Св. Иван Рилски” първоначално обяви, че е готова  да поставя ваксини до 19:00 часа, но още по обяд ваксините свършиха. С приоритет ще се ваксинират хората от трета и четвърта фаза.


Засега работи пунктът в „Александровска“ болница в София.