Новите президентски избори в Казахстан бележат края на ерата „Назарбаев“

Снимка: Ройтерс

Началото на президентските избори в Казахстан беше дадено в неделя – няколко месеца, след като дългогодишният лидер на страната Нурсултан Назарбаев се оттегли след 3 десетилетия на власт, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Седем кандидати се съревновават да станат едва втория президент на най-големия енергиен производител в Централна Азия, след като страната обяви независимост от бившия Съветски съюз през 1991 г. Началото на изборите беше дадено в 7 часа местно време, а краят на изборния ден ще бъде в 20 часа. Резултатите ще трябва да бъдат преброени от избирателните секции в рамките на 12 часа след края на изборния ден, сочи информация на сайта на Централната избирателна комисия на Казахстан. 

Още по темата

78-годишният Назарбаев, който управлява Казахстан от 1989 г. насам, започна дългоочакваното прехвърляне на властта през март, когато подаде оставка в полза на Касим-Жомарт Токаев, тогава ръководител на Сената и поемащ поста според Конституцията. 66-годишният Токаев свика предсрочни избори през април, „за да премахне всяка несигурност“ относно преотстъпването на поста, като проведе кампания, в която обещава да продължи с политиките на Назарбаев.

Назарбаев, който е обявен за доживотен лидер на 18-милионната нация, запази ключовите си правомощия на ръководител на Казахстанския съвет за национална сигурност. Той ръководи и управляващата партия Нур Отан, която има огромно мнозинство в парламента, а дъщеря му Дарига Назарбаева стана ръководител на Сената на мястото на Токаев.