Ниската доходност на джънк облигациите не е толкова абсурдна


Снимка: Bloomberg


Европейската централна банка се тревожи за нискокачествените кредити (джънк) – смята, че цените им са прекомерни, пише Робърт Армстронг за Financial Times.


В своя преглед на финансовата стабилност от по-рано този месец банката пише: „Признаците на излишък са все по-видими в някои сегменти на финансовия пазар, тъй като реалната доходност спада, а търсенето на доходност продължава. Реалната доходност спадна до исторически дъна на фона на индикации за забавяне темпа на икономическото възстановяване и повишен инфлационен натиск, стимулиращ поемането на риск на финансовите пазари. Емисионната активност на пазара на високодоходните корпоративни кредитни достигна нови върхове през 2021 г. Въпреки големият обеми емисии спредовете остават рекордно ниски, което показва силен апетит на инвеститорите към рискови активи“.


Несъмнено се продават много рискови финансови инструменти, а хората плащат много високи цени за тях по целия свят. Това не е новина. Но ЕЦБ е особено притеснена, че инвестиционните фондове и застрахователните компании, подтикнати от срива на реалната доходност, са се насочили към рисковия край на кредитния спектър.


Графика на ЕЦБ в нейния доклад показва нарастваща експозиция на фондовете към по-малко ликвидни активи с по-ниско кредитно качество. По-специално, тя демонстрира как застрахователните компании значително са увеличили експозицията си към облигациите с най-ниско качество от инвестиционния клас – тези с рейтинг ВВB. Графиката също така дава оценка на дюрационния риск – тоест колко ще бъдат засегнати фондовете, държащи тези активи, ако лихвените проценти скочат (както би могло да стане, ако инфлацията излезе извън контрол и централните банки трябва да затегнат паричната политика).


Междувременно в САЩ Bloomberg отчете увеличени продажби на по-рискови облигации: „Продажбите на облигации с висока доходност в САЩ достигнаха годишен рекорд от 432,4 милиарда долара [на 16 ноември], тъй като компаниите бързат да си гарантират ниски купони, докато все още могат. Евтините разходи за финансиране отприщиха вълна от емисии на дългове, като кредитополучателите бързаха да се възползват от възможността, преди Федералният резерв в крайна сметка да повиши лихвите. Това може да се случи по-рано от очакваното на фона на инфлационния натиск… Това втурване изведе емитирането през 2021 г. над високото ниво от 2020 г. в размер на 431,8 милиарда долара, което надмина предишния рекорд, поставен през 2012 г.”.


Това упорито търсене на доходност и благоприятната икономическа среда, генерирана от хлабавите фискална и монетарна политики, оказаха предвидим ефект върху нискокачествените облигации. Те поскъпнаха много, като доходностите им са абсурдно ниски.


Спредовете – допълнителната доходност, предлагана от по-рисковите корпоративни облигации спрямо държавния дълг – остават ниски.


Европейските спредове са от месеци на предпандемичните си дъна; спредовете в САЩ са още по-ниски. Това изглежда като лудост. Да, корпоративните баланси и печалбите са бляскави, но със сигурност пазарите на облигации трябва да са насочени към бъдещето, а може да отгатнем, че партито поприключва.