Никола Янков: Търговската война преначерта инвестиционната карта

Снимка: Ройтерс

При положение че ескалацията между САЩ и Китай ще продължи, големите китайски компании ще са ударени най-лошо. От тази гледна точка е разумен ход превантивното изтегляне на американските капитали от китайски акции. Така ще се ограничат евентуални негативни последици от задълбочаване на търговския конфликт, коментира Никола Янков, управляващ партньор и председател на съвета на директорите на Expat capital, в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Доналд Тръмп е доста последователен в своята политика спрямо Китай. Новата външна американска политика дефинира Китай като основен стратегически противник на САЩ в глобален план. Капиталовите пазари са естествено продължение на тази политика. Тръмп преди десет дни ограничи възможността държавни пенсионни фондове от САЩ да инвестират в китайски активи и предложи пакет от мерки, с които да забрани достъпа на китайски компании до фондовия пазар в САЩ”, посочи финансистът.

Според него догодина е изборна година и “резултатите на американските инвестиционни фондове са важни”.

Никола Янков напомни, че Барак Обама беше първият президент, който по-масово е започнал да използва тактиката за санкции и забрани на американски инвеститори да правят бизнес в друга държава или група компании.

“Тръмп го направи като основна политика. Забелязва се преначертаване на инвестиционната карта по стратегически интереси”, допълни той.

Управляващият партньор на Expat capital прогнозира, че Китай “все пак не иска да се изолира от света, а да се интегрира глобално”. По думите му страната е все по-малко зависима от експорта в западните държави и все повече зависи от местното потребление. “Това провокира американската администрация за ограничаване на растежа в Китай. Не сътрудничеството, а противопоставянето ще е основната отличителна черта в отношенията между САЩ и Китай”, смята Никола Янков.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.