Николай Денков предлага пет неучебни дни между двата срока


Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group


Министърът на образованието Николай Денков ще предложи допълнителни почивни дни между двата срока на учебната година – в седмицата от 31 януари до 4 февруари. По този начин учениците ще имат общо девет календарни дни ваканция. Предложението ще бъде обсъдено на отраслов съвет в петък.


Това обяви на брифинг просветният министър Николай Денков, който представи приоритети на Министерството на образованието и науката (МОН) с цел повишаване на качеството на образованието.


Денков анонсира предложението си за допълнителните почивни дни във връзка с постъпили предложения от училищни организации за удължаване на междусрочната ваканция. Мотивите за това са свързани с повишения брой на заразени ученици и учители.


Относно настояването на председателя на Синдиката на учителите Янка Такева, която поиска гимназиалният курс да премине към онлайн обучение, Денков посочи, че към момента под карантина са 3,6% от учителите и 2,58% от учениците, което не са „изключително високи стойности“, въпреки че заболеваемостта в отделни области е голяма.


„Няма никаква причина на национално ниво да затваряме каквото и да било в момента”, категоричен е Денков. Той обясни, че за него най-добрият вариант е в седмицата след края на учебния срок да бъдат обявени неучебни дни и така да се получат общо 9 неучебни дни.


Няма заповед децата, които учат в онлайн среда, да бъдат изпитвани в присъствена форма. Това е само препоръка. В момента не е удачно да се форсира присъственото изпитване, каза още просветният министър


Очаквайте подробности!