Непубличните пазари ще са на фокус през 2022 г.


Снимка: Bloomberg


Изморени от скъпите акции и супер слабите доходности по облигациите, мениджърите на активи все по-често поглеждат отвъд публичните пазари в търсене на добра възвръщаемост, пише Кейти Мартин за Financial Times.


Това върви вече няколко години. Schroders посочва, че непубличните пазари са на стойност около 8 трилиона долара.


Миналогодишният сериозен ръст на инфлацията кара някои мениджъри да разгледат за първи път активи като непублични дълг и акции, както и инфраструктура и недвижими имоти.


„Частните пазари бяха запазена територия за заможни инвеститори и вещи институции. Но защо трябва да са само за богати семейни офиси? Хората говорят за демократизиране на частните пазари“, коментира Филип Леспинард, ръководител за управлението на активи в Union Bancaire Privée.

Още по темата


За Леспинард сметката е проста. Пазарите на държавни облигации са просто „ужасно“ място в момента. Ускоряването на инфлацията на потребителските цени, откакто светът излезе от първата серия пандемични блокирания, означава, че купувачите реално си гарантират загуба при много от тези инвестиции.


Но не само доходността по държавните облигации бе смачкана. Стимулите на централните банки повлякоха надолу и доходността по корпоративните книжа, като някои власти ги купуваха в огромни количества (потискайки доходността им – бел. прев.)


„Това е най-забележимо в Европа, защото Европейската централна банка купува облигации с инвестиционен рейтинг, както и индустриални книжа. Тези покупки свиха кредитните спредове дори за добри ликвидни имена като Nestlé или Siemens, не че тези компании са в лоша кредитна ситуация“, отбелязва Леспинард.


„Когато видите европейския дълг с висока доходност (този с неинвестиционен рейтинг – бел. прев.) – и при доходност от 2 или 3 процента, мисля, че имаме нужда от друго име за него – можете да отпускате заеми на непубличните пазари с обезпечено финансиране на, да речем, стротелни компании за 2, 3, 4, 5 години за жилищни проекти при 6, 7, 8 процента лихва”, казва той. „Те са с добро качество и печелите два до три пъти повече от това, което бихте изкарали на пазара с висока доходност.“


Няма проблем с акциите, разбира се, но те могат да бъдат волатилни, а някои оценки противоречат на всяка традиционна логика.


Всичко това тласка инвеститорите встрани от добре утъпкания път на традиционните публични пазари. Calpers, най-големият публичен пенсионен фонд в САЩ, с 500 млрд. долара активи под управление, вече предприе подобна стъпка, като бордът му се съгласи през 2021 г. да се увеличи делът на вложенията в непублични акции с 5 процентни пункта до 13 процента и да се купува частен дълг до 5 на сто от активите.


Междувременно вложенията в публични акции трябва да бъде намалени от 50 на 42 процента. Публичните пазари са „малко прегрети“, каза главният изпълнителен директор Марси Фрост през декември.