НАП изиска информация за българите в „Досиетата Пандора”


Снимка: Pixabay


Националната агенция за приходите (НАП) е поискала допълнителни данни от Международния консорциум на разследващите журналисти за български физически и юридически лица, които се срещат в документите по разследването „Досиетата Пандора“, съобщават от ведомството. В официално писмо до консорциума НАП иска информация за български граждани и фирми, които потенциално може да са извършили нарушения или престъпления срещу финансовата система на страната, за да бъдат възложени данъчни проверки.


От приходната администрация могат да образуват проверка или ревизия в случаите, в които има информация  за отклонение от облагане или укриване на данъци. От ведомството съобщават още, че ще сравнят данните по „Досиетата Пандора“ с информацията, постъпила по т.нар. международен обмен, при който страната ни получава справки за имущество и доходи на български лица зад граница. Допълнителна информация от НАП ще има в близките дни.


Междувременно сайтът Бърд.бг публикува данни, свързани с Делян Пеевски, които го уличават в укриване на данъци. Според тях, бившият депутат и медиен магнат е свързан с 3 офшорни фирми, за които няма никаква следа в подадените от него имуществени декларации. 

Още по темата


Данните за тях са от международното разследване „Досиетата Пандора“, част от което е и Бърд.бг.


„По всяка вероятност сега ще се наложи НАП да провери всички сделки на Делян Пеевски. Ще трябва да се разгледа и въпросът с данъците на бившия депутат от ДПС – дали те са платени или заобиколени по някакъв начин. Въз основа на откритото от НАП ще може да се говори дали има извършени престъпления и съответно – „могат ли да се повдигнат обвинения“, коментира тази сутрин пред bTV Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него другото име, коeто все още не е станало ясно, едва ли ще бъде „разтърсващо“.


Експертът обърна внимание, че данните, които „Досиетата Пандора“ обхващат, са в периода от 1990 до 2020 година, което предполага, че е възможно да излязат интересни факти за български „офшорки“.


Той поясни още, че един от сериозните проблеми при наличие на такова голямо количество документи, е това, че трябва някой да се заеме да ги чете. „В момента се правят селектирани разглеждания на файловете, базирани на „някакви алгоритми, на ключови думи и имена“, каза още Тихомир Безлов.


Пред Нова телевизия бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев посочи, че съществуването на офшорни компании не е незаконно, но е неморално. „10% от БВП на света минава през офшорни компании. Самото им съществуване е направено, за да се спестят данъци. Не да се укрият, а да се спестят. Много компании в началото използват такива места из целия свят, известни като данъчен рай“, обясни Керемедчиев. По думите му с тези офшорни компании всичко е започнало като нелоша идея за привличане на инвестиции, но след това зад тях са започнали да се появяват много мръсни пари и такива, свързани с корупционни практики.


„Проблемът е, че офшорните компании са прекрасен параван за пране на пари и за нелегални схеми. Възможно е през такава компания да влязат пари в България като чуждестранна инвестиция и човек да си купи каквото пожелае у нас, без да се знае, че собственикът е именно той”, каза Милен Керемедчиев.