Нападателят край Капитолия е 25-годишен безработен американец


Снимка: EPA/БГНЕС


Нападателят, който уби полицай и рани друг пред Капитолия във Вашингтон в петък, е 25-годишният Ноа Грийн от Нюпорт Нюз, щата Вирджиния, предава Ройтерс.


Той се борел със зависимостта си от наркотици и с параноя и семейството му било притеснено за психическото му състояние, каза братът на Грийн пред Washington Post.


Според съобщения в медиите Грийн пишел във Facebook за „края на дните“, антихриста и „контролирането на съзнанието“ от правителството. Братът на нападателя съобщи още, че той бил безработен, след като напуснал работа, „отчасти заради зависимостите си“ и възхвалявал лидера на афроамериканското движение „Нация на исляма“ Луис Фарахан.


Facebook съобщи в комюнике, че е премахнала акаунтите на заподозрения от социалната мрежа и Instagram и поддържа връзка с правоохранителните органи.


Брендан Грийн заяви пред Washington Post, че брат му буйствал в четвъртък вечер в апартамента във Вирджиния, в който живеели двамата, а по-късно му изпратил SMS, че планира да стане бездомен.


Полицията съобщи, че заподозреният, който бил въоръжен с нож, не е имал криминални прояви в миналото и че все още не са ясни мотивите му за нападението. Раненият при атаката полицай е в стабилно състояние, допълниха органите на реда.

Още по темата

Инцидентът разтърси Вашингтон и незабавно повдигна нови въпроси за сигурността на Капитолия, която беше засилена, след като привърженици на бившия президент Доналд Тръмп нахлуха в сградата и причиниха смъртта на петима души.


При нападението в петък заподозреният се врязал с колата си с висока скорост в бетонните заграждения, ранявайки двама полицаи, след което извадил нож. Той е застрелян от служителите на реда.


Загиналият полицай е Уилям „Били“ Евънс, който бил на служба от 2003 г. насам. Той е баща на две деца.


„Инцидентът не изглежда да е свързан с тероризъм, но ние ще продължим разследването“, заяви началникът на Metropolitan Police Department във Вашингтон Робърт Конти.


Президентът Джо Байдън заяви, че е съкрушен от атаката и нареди знамената на Белия дом да бъдат спуснати наполовина. Той допълни в комюнике, че получава информация за хода на разследването.


По време на нападението в петък в сградата на Капитолия е имало малко хора. Членовете на Конгреса не са били във Вашингтон, тъй като както Сенатът, така и Камарата на представителите бяха разпуснати за великденските празници.

Десетки служители на Националната гвардия, които бяха разположени в Капитолия след атаката през януари, са се насочили бързо към мястото на инцидента.


Властите започнаха едва през последните няколко седмици да премахнат външните заграждения, които бяха издигнати около обширния комплекс на Капитолия след атаката на 6 януари. Хиляди служители на Националната гвардия, които бяха на пост в сградата през януари, също бяха върнати у дома.


Конгресмените спореха колко представители на силите на реда трябва да останат в Капитолия, която е популярен парк за жителите на града и място, където заседава правителството. Членове на Конгреса и от двете политически партии внесоха законопроекти, които предвиждаха да се обяви за незаконно издигането на постоянни заграждения около сградата.


Американски разузнавателни агенции предупредиха в средата на март за заплаха, че расово мотивирани екстремисти, като привърженици на теорията за превъзходството на бялата раса, ще извършат атаки с много жертви срещу цивилни, а бунтовнически групировки се прицелват към сгради на полицията и на федералните власти.