МОН ще прилага индивидуален подход към всяко училище при Covid-ситуация


Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group


Ще се прилага индивидуален подход към всяко училище с регистрирани случаи на коронавирус в бъдеще. Това каза пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.


„Ситуацията занапред ще се разглежда индивидуално за всяко училище“, посочи тя и поясни, че важен фактор е броят на учениците.


По думите й писъственото обучение на този етап остава. 


„Следим процесите в цялата страна. Част от обявените случаи към момента се отнасят за хора, които не са били все още на училище, тоест, заразяването се е случило преди започването на учебната година“. 

Още по темата


Тя посочи, че към момента има 19 карантинирани паралелки, 26 ученици са с положителен тест, част от тях не са били на първия учебен ден, около 500 ученици и около 40 учители са под карантина.


„Част от паралелките, при които има ученици с положителен тест, но не са били на училище, не са карантинирани. Карантинирането се определя от регионалните здравни инспекции и според условията…“, посочи Михайлова.


Съгласно насоките дезинфекция се прави, веднага след констатиране на контакт. До края на тази година училищата имат средства да поемат разходите за дезинфектанти. Не е редно да се искат пари допълнително“.


Малко над 500 ученици са заявили желание за обучение от разстояние досега, посочи още Таня Михайлова.


Преди дни тя обяви, че Министерството на образованието и науката (МОН) няма да затваря училища, но остава в режим на превключване към дистанционно обучение в зависимост от ситуацията.