Може ли инфлацията в САЩ да стане К-образна?


Снимка: Bloomberg


Да се каже, че пандемията е обърнала традиционната икономическа теория с главата надолу, би било меко казано. Никой икономист не може да каже сериозно, че е предсказал, че най-рязкото свиване след Голямата депресия също толкова бързо ще се превърне във времена на бум, които не са наблюдавани от 80-те години на миналия век. По същия начин никой пазарен стратег не може да каже, че е предвидил историческия подем при акциите или поскъпването на жилищата, съпътстващи пандемията, пише Робърт Бърджес за Bloomberg.

Още по темата

Миналата седмица донесе още една тенденция, която никой не мислеше, че ще е възможна по време на пандемия, а именно, че нетното състояние на домакинствата в САЩ е скочило с 25,6 трилиона долара за 12-те месеца до края на 31 март, до общо 136,9 трилиона. За да добиете представа за увеличението, имайте предвид, че средният годишен ръст през 10-те години до 2019 г. е бил само 5,35 трилиона долара.


Има няколко начина да се мисли за тази тенденция. Първият е, че то е свидетелство за бързите действия на правителството и Федералния резерв в подкрепа на икономиката чрез инжектиране на трилиони долари в джобовете на потребителите и във финансовата система.


Тези ходове трябва да помогнат за укрепване на икономиката през следващите години. Последното месечно проучване сред икономистите на Bloomberg News бе публикувано в петък и показа, че шансът за рецесия през следващите 12 месеца е 10%, което е сред най-ниските нива, откакто започва да се води статистиката през 2008 г.


Това не са изцяло добри новини. Първо, възможно е цялото това създаване на богатство да накара домакинствата да станат по-толерантни към по-високи потребителски цени на устойчива основа. В края на краищата, какво са няколкостотин допълнителни долара в цената на грила за задния двор, когато нетното ви състояние се е увеличило с многократно повече? Ако този начин на мислене се установи, той ще преобърне идеята, че настоящият скок на инфлацията е само преходен и до голяма степен се дължи на прекъсвания във веригата на доставки, както внушава Фед.


Спомнете си как инфлацията скочи през 2005 г., след като нетното състояние на домакинствата нарасна с около 25% през 2003 и 2004 г. Или как се случи същото през 2000 г., след като нетното състояние набъбна с повече от ръста през предходните три години. И нека не забравяме как инфлация се ускори от 1,1% през 1986 г. до 6,3% през 1990 г. след голямото натрупване на богатство в края на 80-те години.


Във всичко това има много важна подробност, а именно, че неравенството в доходите се увеличили с течение на времето, което доведе до така нареченото „К-образно“ възстановяване. Има сериозни доказателства, че ръстът в нетното състояние на домакинствата е съсредоточен в горния край. Данните на Фед показват, че от увеличението от 5 трилиона долара през първото тримесечие около 3,2 трилиона идват от печалби на фондовия пазар, а близо 1 трилион от притежания на недвижими имоти.