Медведев: Ще сложим на мястото им всички врагове на Русия


Дмитрий Медведев. Снимка: Архив Ройтерс


Москва има силата да постави своите врагове на мястото им, коментира бившият руски президент, днес зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия, Дмитрий Медведев. Той обвини Запада, че разпалва русофобията като част от замисъл за разпокъсване на Русия


“Това няма да проработи – Русия има силата да постави всички свои нагли врагове на мястото им”, каза той, цитиран от Ройтерс.

Още по темата


Коментарите са направени, след като в американския Конгрес приеха резолюция, определяща руския президент Владимир Путин като военнопрестъпник. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това е “непростимо”, посочва Bloomberg.


Путин определя своята инвазия в Украйна като специална операция, която е необходима, защото САЩ са използвали страната, за да заплашват Русия. Москва е трябвало да защити и рускоговорящите украинци от геноцид. Руският президент отчита, че операцията се движи по план, въпреки щетите, които търпи руската армия в Украйна.


Западът наложи строги санкции срещу Москва, които този път обхващат и част от енергийния сектор – САЩ забрани вноса на руски петрол, а в ЕС, където зависимостта от руския природен газ е голяма, подготвят стъпки за спирането на потреблението на руски изкопаеми горива в следващите няколко години. Много западни гиганти започнаха да се изтеглят от Русия.


Въпреки тези ограничения в Москва смятат, че могат да се справят и без Запада. В страната вече коментират, че опитите да бъдат изградени връзки с тази част от света, започнали след разпадането на СССР през 1991 година, вече приключват. Сега Русия започва да гравитира към Китай, включително и за военна помощ за конфликта в Украйна, както сочат медийни публикации.


Китай подкрепя усилията за намиране на политическо решение на конфликта, коментират от Министерството на външните работи на страната. Изявлението е във връзка със среща на китайския посланик Фан Сиенжун с градските власти в Лвов. Пред тях той е заявил, че Китай е “приятелски настроен към украинците” и че “никога няма да нападне Украйна”.