Мая Вуйнович: Технологиите не решават сами проблеми, нужни са хора

© Надежда Чипева

Част от темата

На ръба на утрешния ден

Мая Вуйнович е различна от повечето лектори, гости на DigitalK или която и да било друга конференция. Най-добрата дума, която може да я определи, е “нефилтрирана”. Вуйнович не се страхува да говори и за тъмната част на технологиите, което е в контраст с повечето експерти, които се фокусират върху най-оптимистичните теории за технологичното бъдеще.

Тя става известна като директор възникващи технологии в General Electric, където залага на внедряването на блокчейн технологията в огромна традиционна компания, чието име рядко се свързва с най-новите дигитални тенденции. Нещо повече – Вуйнович залага на тази промяна още преди огромния бум на блокчейн проектите, който последва скока в цените на криптовалутите, базирани именно върху този тип технология. Сега е изпълнителен директор на OGroup, която се занимава с инвестиции в тази сфера.

Според Вуйнович приемането на блокчейн не е технологичен, а човешки проблем. Освен технологията обаче тя се интересува и от друго: от моралния компас, който хората имат, а технологиите не, и как този морален компас да бъде използван за контрол, така че индустрията да не работи за “тъмната страна”.

От сцената казахте, че приемането на блокчейн не е технологичен, а човешки проблем. Съответно как да го решим?

– Да. Това беше и последната ми статия за CoinDesk, където съм и в борда на директорите (онлайн медиа за блокчейн и криптовалути – бел. ред.). Пиша и говоря за това, защото наистина вярвам в технологията, в нейния потенциал. Причината за това е, че повечето хора се фокусират върху това какви проблеми една технология може да реши – да кажем, бедността, климатичните промени, достъпа до пари, кредитиране и други. Но според мен ние, хората, трябва да сме тези, които създават и дават форма на тези системи. Ние трябва да даваме насока на разработчиците, да насочваме къде фондовете да инвестират, да насочваме технологията към това да има морален код. Трябва да използваме системата така, че тя да дава решения за твоето общество, страна, компания или каквото и да било. Пътят за мен е как да мислим повече като хора върху проблемите, отколкото просто да се надяваме, че технологията сама ще ги реши само защото съществува.

Какво правим, когато разривът между общностите около блокчейн, изкуствения интелект, добавената реалност и други иновативни технологии, от една страна, и хората извън технологичната сфера стане прекалено голям? И дори между технологичния сектор и правителствата, каквито примери виждаме все по-често…

– Този разрив, тази пропаст става все по-широка и по-широка, защото има наистина силно компютърно общество. Това, което ние се опитваме да правим чрез инвестиции и консултации, е да помогнем на хората да правят лесни за използване решения, насочени към всички. Не прави нещо само защото кодът изглежда красиво, защото системата изглежда красиво. Прави нещо с мисълта за този, който ще го ползва. Така че ако ти правиш софтуерни продукти, насочени към бременни жени, създай продукта си с тяхна помощ, през техния поглед, с мисъл от какво имат нужда те. Ако правиш приложение за разплащания в развиващите се пазари, бъди сигурен, че имаш хора от тези страни в екипа си, така че те да ти помогнат да разбереш какво се случва там. За мен разнообразието не е празна дума, а означава точно това: не можеш да хванеш 50 мъже, които просто да напишат кода за софтуер, който след това ще се ползва от жени и деца. Трябва да има разнообразие, защото иначе ще се сблъскаме с множество проблеми. Така че решението за мен е това – колаборация.

От сцената дадохте примери как технологиите, които се разработват днес, могат да се използват и за лоши цели – например безпилотни дронове със свръхточно насочване, базирано на локация от телефон. И правителствата, и фондовете по света инвестират все повече в нови технологии, включително и блокчейн. Как си представяте една система на контрол?

– Смятам, че това е големият въпрос. Как да имаме по-голям контрол, как да държим отговорни организациите, които са по-силни от нас. Отговорът е: трудно. Трудно е, но обществата – аз, вие и другите хора около нас, трябва да говорят за тези неща. Забелязали ли сте, че на повечето подобни конференции хората не говорят за такива неща? Просто не говорят за тъмната страна на технологиите. Така че ние трябва да застанем от страната на истината, вместо просто да си кажем “о, това е ефективно решение” или “о, в това има много пари”. Окей, супер, технологията ни променя. Виждаме това. Само сравнете света днес спрямо преди 30 години. Виждаме промяна в здравеопазването, в превода на пари, във всичко. Технологията е там. Сега трябва да се запитаме как да развием технологията така, че тя да прави по-добри общества. Така че бих насърчил всички хора да говорят по-отворено, по-свободно, да кажат “хей, можете да правите пари, но можете да правите и добро в същото време”. Двете не се изключват. Имаме технологията, която ни позволява да правим и пари, и по-добро общество.

Какво правите в момента вие лично и OGroup като компания?

OGroup е инвестиционна и консултантска компания. Работим с правителства, малки и големи компании, за да им помогнем с две неща. На първо място, дигиталната трансформация. Всичко, за което говорихме досега. Правителствата например се давят в предложения от предприемачи: използвай моя продукт, използвай този протокол, използвай това и това. Ние им помагаме да разберат кое е най-доброто решение с най-добрите ефекти. На компаниите пък казваме: ако искате да увеличите мащаба на продукта си, трябва да си зададете няколко въпроса. На първо място: Защо? Каква е целта? Има ли той влияние върху обществото? Имате ли правилна стратегия за пазара? Понякога и инвестираме. През последните пет години сме инвестирали много, а през последните шест месеца сме се фокусирали върху нашия растеж и мащаб.

Мисля, че ако кажем, че блокчейн технологията преживя бум през последните две години, би било силно подценено твърдение. Как се справяте с това да сте в крак с тенденциите и да следите и за социалните последици?

– Трябва да имаш много силен морален компас. Окуражавам всички, които ще прочетат това, да си зададат не само въпроса дали един проект би направил много пари, но и дали този проект има по-голяма тежест. Защото всички обичаме да имаме пари, покупателна способност, и в това няма нищо лошо или грешно. Начинът, по който аз следя всичко това, е като част от огромна общност на световно ниво. Опитвам се да съм на места, където съм най-глупавият човек в стаята, и се уча постоянно. Какво има да ми каже един човек на 50 години, който управлява компания? А какво има да ми каже 18-годишно дете, което пише код? Опитвам се да слушам, да разговарям, да чета колкото се може повече. Бих казала, че си отделям един ден на седмица, в който целта е просто да говоря с хора, да чета, да задавам въпроси – накратко, да се уча.

Нека вземем този ваш израз, за най-глупавия и най-умния човек в стаята, като метафора за технологичния разрив, за който говорихме. Трябва ли “умният” да намали скоростта и да направи крачка назад или трябва да инвестираме повече в “глупавия”?

Това е фундаментален въпрос. На практика казвате, че този разрив, между “най-умния” и “най-глупавия”, се увеличава, и сте на 100% прав. Това, от което се страхувам аз, е, че през следващите години ще имаме цели общности, които са напълно отрязани, необразовани, които не разполагат с нужните инструменти. От другата страна пък ще имаме общности, които ще са толкова технологично развити, че ще могат да “свалят” мозъка си на компютър и да замразят телата си. Това е огромна, огромна пропаст. Според мен отговорът е в инвестиции в различни общности и моят призив към предприемачите е да работят върху проблемите на обществото. Именно с това помагаме на много компании – да артикулират какво искат да променят, така че този разрив да бъде стеснен, а не разширен.

Интервюто взе Йоан Запрянов

Няма коментари.